Dolar

32,5533

Euro

34,8826

Altın

2.426,84

Bist

9.645,02

Yerli şirketlere kaynak akışında not baz alınacak

Dünyaca ünlü reyting kurumu JCR Avrasya’nın yüzde 85.05’ini alan Türkiye, kredi derecelendirmede yeni bir dönemi başlatıyor. Ülke, bu hamleyle hem manipülasyonları engellemeyi hem de şirketlerin kredi ödeme güçlerini objektif bir şekilde ölçmeyi amaçlıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-23 21:08:41

Yerli şirketlere kaynak akışında not baz alınacak

ABD uşağı Standard & Poor's, Fitch Ratings ile Moody's'in Türkiye'ye dönük karalama kampanyalarını ve yanlı kararlarını önlemeye dönük çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede hükümetin de girişimleriyle Japon JCR Avrasya'nın yüzde 85.05 hissesi satın alınarak, yerli reyting kurumunun temeli atıldı.

Verimlilik esas alınacak

Şirketlerin kredi değerliliğini belirleyecek, kaynakların verimli dağılmasını mümkün kılacak kurum sayesinde yerli ve yabancı yatırımlarına yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Ayrıca şirketlerin mali yapılarının güçlendirilmesi, ekonominin kaliteli büyümesine imkân tanıması kuvvetle muhtemel görünüyor.

Kriterler getiriyor

Yatırım stratejistleri, milli reyting kurumunun kredi kullanımını belli standartlara oturtacağına işaret ediyor. JCR Avrasya'nın ekonomide yeni bir sayfa açacağını dile getiren aynı stratejistler, şunları kaydediyor: “Kurumun devreye girmesiyle riskler objektif ve bağımsız olarak değerlendirilecek. Böylece finans sisteminin dayanıklılığı artacak, sorunlu kredi miktarı azalacak. Finansörler tarafından şirketlerin kredi notları dikkate alınacak. Örneğin notu A olan firmalara daha düşük faiz oranları uygulanacak.”

Önemli bir adım atılıyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Recep Ali Küçükçolak da yaptığı açıklamada Türkiye'nin JCR Avrasya'ya orta olarak önemli bir adım attığını belirtti.

Reyting kurumunun şirketlerin kredi değerliliğini tayin edeceğini anlatan Küçükçolak, “Böylelikle kaynaklar daha verimli kullanılacak, sürdürülebilir büyümeye katkı sağlanacak. Ayrıca ülkemiz firmalarının finansal yapıları güçlendirilecek” dedi.

Köprü vazifesi görecek

Kredi derecelendirme kuruluşlarının şirketlerin borçlarını ödeme güçlerini ortaya koymakla yükümlü olduğunu hatırlatan Küçükçolak, şöyle devam etti: “Hatırlanacağı üzere 2008 krizinden sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının derecelendirme süreçleri ve notları üzerinde yapılan eleştiriler artmıştı. Şu muhakkak ki kredi derecelendirme kuruluşları kaynak arayan işletmeler ile yatırımcılar arasında bilgi eksikliğini gideren bir köprü vazifesini gereğince yerine getiremezlerse temerrüt durumlarda düğümdeki son halka gibi işlev görürler.

Operasyonel kaliteyi olumlu etkileyecek

Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşlarına ilişkin Basel düzenlemeleri kapsamında bankalar sermaye yeterliliklerinin hesaplanmasında verilen kredilerin risklerinin ölçülmesinde önem taşımaktadır. Derecelendirmelerin rasyonel yapılması durumunda özellikle ilk defa derecelendirme süreci yaşayan şirketlerin yönetim ve operasyonel kalitesine olumlu yönde etkide bulunabilir.

Maliyetler düşecek

JCR Avrasya'nın notlarının şirketlerin kurumsal ve finansal alt yapılarını kuvvetlendireceğini vurgulayan Küçükçolak, “Böylece başarılı ve rol model olacak firmalara daha yüksek kaynak temini sağlanabilecek. Ortak ve objektif veri havuzundan yararlanmak suretiyle finansal sistemimizin toplam maliyet yapısında önemli düşüşler gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı.

Haber Ara