Dolar

32,4734

Euro

34,9533

Altın

2.437,28

Bist

9.716,77

Yerli otomobil bataryası için ilk kenevir çalışmaları başladı

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ yerli otomobil bataryasında kenevirden faydalanacaklarını açıkladı. İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-04 17:52:00

Yerli otomobil bataryası için ilk kenevir çalışmaları başladı

Türkiye'nin ilk elektrikli yerli otomobil olma ideali ile çalışmalarına devam TOGG( Türkiye'nin Otomobil Girişimi Grubu) arac farklı donanımları içi çeşitli şirketler ile üretim ve tedarik anlaşması yapıyor. Batarya anlamında ise TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, Bosch markası ile çalışmaların devam ettiğini duyurmuştu. Bataryaların Türkiye'de üretilmesi için geniş kapsamlı araştırma ve çalışmalar sürüyor. Bu grubun içerisinde Türkiye'de üniversite ve şirketler de bulunuyor. Şimdi ise Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Ahmet Karadağ, “Uzun ömürlü batarya üretiminde de kenevirden yararlanacağız. Yerli otomobilin bataryasının Bozok Üniversitesi'nden çıkmasını hedefliyoruz” açıklamasıyla dikkat çekti.

Rektör Karadağ'ın yaptığı açıklamaya göre Yozgat merkez ve Boğazyılan ilçelerinde yerli ve yabancı olmak üzere 16 tür kenevir ekimi yapıldı. Üniversite bünyesinde kurulan Kenevir Araştırmaları Enstitüsü bünyesine yapılan çalışmalar ile bilim insanlarından oluşan 6 araştırma grubu kuruldu. Proje için 100'ün üzerinde akademisyen kenevir üzerine bilimsel çalışmalar yapmaya başladı.

bozok-universitesi-rektoru-yerli-otomobil-icin-kenevirden-batarya-uretecegiz-776962-5

 Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, "Hedefimiz mucizevi bir bitki olan kenevirin ekonomiye kazandırılmasını sağlamak. Cumhurbaşkanı'mızın yaklaşık 3 sene önce gündeme taşımış olduğu kenevirin değerlendirilmesi ile ilgili süreci Yozgat Bozok Üniversitesi, ihtisas üniversitesi olmasıyla birlikte başlatmış oldu.” dedi ve açıklamalarına şu şekilde devam etti:  

“Kenevirin başta biyokütlesinin özellikle selüloz kısmını, biyoetanol üretimindeki bu biyoetanolün en az benzinli araçlarda yüzde 10 oranında kullanılma zorunluluğu var. Biyoetanol üretiminde de kenevirden yararlanacağız. Yeni nesil batarya dediğimiz süper kapasitörlerin üretiminde de kenevirin çok etkili olduğunu biliyoruz."

“Uzun ömürlü batarya üretiminde de kenevirden yararlanacağız. Aktif karbonla üretilen, süper kapasitörün, yani yeni nesil bataryanın şarj ömrünün uzun olduğu, yeni nesil bataryalara göre, en az 200 kat daha uzun ömürlü olduğu tespit edildi. Biz uzun vadeli çalışmalarımızda, yerli otomobilin bataryasının Yozgat Bozok Üniversitesi'nden çıkmasını hedefliyoruz. İnşallah hedefimiz bu çerçevede yerli otomobilimizin bataryasının Yozgat Bozok Üniversitesi'nden çıkması gibi bir çalışmanın gayreti içerisindeyiz. İnşallah bunu 2-3 sene içerisinde hayata geçireceğimizi düşünüyorum." dedi

Haber Ara