Dolar

32,5912

Euro

34,7532

Altın

2.497,42

Bist

9.524,59

Yenikapı, Türkiye’nin yeni sosyolojisi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-10 16:43:13

Yenikapı, Türkiye’nin yeni sosyolojisi

15 Temmuz darbe girişimi, 240 kişinin şehit olması ve 2 bin 200 kişinin de yaralanmasıyla cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimi olarak tarihe geçti.

Halkın, bir grup askerin darbe girişimine karşı zaferi tarihi bir dönüm noktası oldu. 3 hafta boyunca gece gündüz meydanlarda nöbete devam eden halk, 15 Temmuz direnişi ve 7 Ağustos Yenikapı mitingi ile beraber yeni bir siyasal uzlaşıyı zorunlu kıldı.

15 Temmuz darbe girişimine karşı halkımızın sağı, solu, Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi, Zazası, Çerkezi, Arnavutu, Boşnağı ve Arabı ile Anadolu ruhunun dip dalgası, 7 Ağustos'ta yeni bir siyasal iklimin doğuşuna da vesile oldu.

Milletimiz; iradesine, örfüne, geleneğine, hürriyetine, kutsal değerlerine ve yaşam hakkına canı pahasına büyük bedeller ödeyerek sahip çıktı.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da Yenikapı'da olması tarihi bir olaydır.

Darbeler tarihine bakıldığında ilk kez Genelkurmay'ın halkın yanında, bir grup askeri darbecilere karşı durduğu ve darbecileri lanetlediği görülüyor.

Yenikapı yeni Türkiye'nin habercisidir. Solcusu, milliyetçisi, İslamcısı, seküleri ile vatanseverlerin ortak akıl buluşmasıdır.

15 Temmuz ve 7 Ağustos Yenikapı, yeni uyanışın, yeni sosyolojinin habercisidir aynı zamanda.

Kosova, Arnavutluk, Bosna, Sırbistan, Sancak, Makedonya, Karadağ, Kamerun, Çad, Somali, Doğu Türkistan, Kırgızistan, Kıbrıs, Sudan, Azerbaycan, Kenya, Endonezya ve Açe'den kardeşlerimiz Yenikapı'da idi.

15 Temmuz -7 Ağustos süreci; din, millet, kültür, siyaset, cemaat, STK, adalet, liyakat, ahlak, eşitlik ve kardeşlik kavramlarını yeniden tartışmamızı ve restore etmemizi zorunlu kılıyor.

15 Temmuz, 7 Ağustos sonrası kadim Anadolu'nun ruhu; yeni bir siyasal, kültürel, sosyal değişime işaret ediyor. Bu değişim arzusu ve isteği dip dalgadan gelmektedir ve bunun dikkate alınması çok önemlidir.

Eleştiri, istişare, adalet, liyakat kültürünü yaşatamadığımız ortamlar, her zaman geleceğimiz için en tehlikeli ortamlar haline gelir.

Millet, 7 Ağustos'ta Yenikapı'da yeni bir siyaset sosyolojisinin resmini çizdi.

Yenikapı'da devletin ve milletin resmi, sivil erkanı hep birlikte bir araya toplanırken 81 ilde de halk meydanlara çıkarak Yenikapı'ya kilitlendi.

Meydanlarda direnen halkın mesajı çok önemliydi. Siyasilerden işadamlarına, askerlerden polislerine, sanatçılardan akademisyenlerine, belediye başkanlarından valilerine, bürokratlarından sivil toplum kuruluşlarına, cemaat ve tarikatlardan medyasına kadar net bir mesaj verildi.

“Hangi görüşten olursanız olun, hangi renk ve desenden olursanız olun işinizi adalet, liyakat ve ahlaki değerler çerçevesinde yapın.

Haber Ara