Dolar

32,6166

Euro

34,8599

Altın

2.508,37

Bist

9.524,59

Yenikapı'da tarihi gün: Demokrasi ve Şehitler Mitingi

15 Temmuz darbe girişimi ile başlayan demokrasi nöbetleri, bugün İstanbul Yenikapı'da düzenlenecek mitingle sona eriyor. Darbecileri canı pahasına püskürten millet, bugün bir kez daha tarih yazacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-07 09:39:41

Yenikapı'da tarihi gün: Demokrasi ve Şehitler Mitingi

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" için Yenikapı Miting Alanı dolup taştı.

Türkiye, Yenikapı'ya akın etti. Vatandaşlar, Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nin düzenlendiği alana yoğun şekilde geldi. Alanda büyük bir kabalalık göze çarparken, miting saatinde katılımcı sayısının yaklaşık 5 milyona ulaşması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde yapılacak Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli de katılacak. İktidar, muhalefet, silahlı kuvvetler ve halk tek yürek olup milli iradeye omuz omuza sahip çıkacak. 4 milyon kişi “Darbeye ve darbeciye geçit yok” diye haykıracak.

Milyonlarca Ay-yıldızlı bayrak devasa meydanı gelincik tarlasına çevirdi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve Diyanet İşleri başkanı Mehmet Görmez Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne geldi.

Milyonlarca kişinin beklendiği, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en geniş katılımlı mitingi olmasına kesin gözüyle bakılan Yenikapı miting alanında tarihi anlar yaşanıyor.

ALAN DOLUP TAŞTI

Vatandaşların akın akın geldiği miting alanı dolup taştı.

HULUSİ AKAR'A YOĞUN İLGİ

Demokrasi ve Şehitler Mitingine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay başkanı Org. Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez aynı anda giriş yaptı. Vatandaşların özellikle Hulusi Akar'a yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

375908_7

Yenikapı'daki miting için hazırlıkların tamamlanmasının ardından vatandaşlar, arama noktalarından geçerek miting alanına giriyor. Güvenlik noktalarından geçen vatandaşlara, İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri, şapka ve bayrak dağıtıyor. Yenikapı Miting Alanı'na Türk bayrağı, Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafları asıldı. FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

thumbs_b_c_1b3f635dd247d269abffe338b8411cb0

Tarihi mitinge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katılacak.

SADECE TÜRK BAYRAĞI

Edinilen bilgiye göre, Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne parti flama ve bayrakları ile katılım olmayacak. Vatandaşlar sadece Türk bayrağı taşıyacak. Siyasi partilerin sloganları da mitingde yasak. 239 demokrasi şehidini temsilen 239 kişilik mehter takımı da, mitingdeki yerini alacak.

miting_alani

MİTİNG ALANINA NASIL GİDİLECEK?

Karayoluyla gelecek vatandaşlar için Kazlıçeşme Miting Alanı, 7 bin otobüsün park edebileceği şekilde organize edildi. Vatandaşlar Kazlıçeşme'den yürüyerek, deniz yoluyla ya da Marmaray ile Yenikapı durağında inip, miting alanına gelebilecekler.

Deniz yolu için 204 tekne kiralandı. Bu tekneler İstanbul'un 12 değişik noktasından seferler gerçekleştirecek. Ayrıca 50 tekne de Eyüp, Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy gibi noktalardan ring yapacak.

Vatandaşlar, kurulan 165 metal dedektörlü arama kapısından geçtikten sonra şapka ve bayraklarını alarak miting alanına girecekler.

Sahnenin sağında ve solunda üçer bin kişilik podyum kuruldu. Protokolün büyük bölümü, şehit aileleri ve gaziler için ayrıldı.

Yürüyüşü tercih eden vatandaşlar için sahil yolu boyunca belirli mesafelerde su ve ikram istasyonları kuruldu.

thumbs_b_c_d1ae298daf0c08b0e2dc8e213b81394c

MİTİNG ALANINA 60 METRELİK SAHNE

Kadın katılımcılar, engelliler ve yaşlılar için de plastik sandalye bölümü hazırlandı.

Miting alanına 60 metrelik sahne kuruldu. Sesin tüm miting alanından duyulması için de 35 kulede toplam 1 milyon Watt'lık ses sistemi kuruldu.

Vatandaşlar, miting alanına gelişlerinde günün anlamına uygun şarkılarla karşılanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi Osmanlı Bölüğü bir gösteri sunacak. Mehteran takımı, demokrasi şehitlerinin sayısına atıfla 240 kişiden oluşacak.

İLK KONUŞMAYI BAHÇELİ YAPACAK

Ardından demokrasi şehitlerinin fotoğrafları ve isimlerinin ekrana yansıtılacağı bir film gösterimi yapılacak. Film, İngilizce alt yazılı olarak sunulacak. Ayrıca şiirler okunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile parti liderlerinin alana gelişiyle asıl programa geçilecek. İstiklal Marşı ile başlayacak program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam edecek. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez öncülüğünde dua edilecek.

İlk konuşmayı, programda değişiklik olmadığı takdirde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli yapacak. Ardından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sonra da Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım konuşacak. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla miting tamamlanacak.

Organizasyonda sunuculuğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yer aldığı mitinglerde sunuculuğu üstlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Genel Koordinatörü Orhan Karakurt yapıyor.

15 BİN POLİS GÖREV YAPACAK

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 15 bin polis memuru, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde görev yapıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, miting alanı ve çevresinde, denizden sahil güvenlik ve deniz polisi tarafından botlarla miting süresince havadan ise 2 helikopterin gerekli tedbiri alacağı bildirildi.

Bahçeli'nin konuşmasından satırbaşları;

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Yenikapı'daki 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde bir konuşma yaptı. Birlik ve beraberlik mesajı veren Bahçeli, "Yeni bir sayfa açalım, geleceğin haritasını çizelim" diyerek halkı birleşmeye çağırdı.

Devlet Bahçeli'nin açıklamalarından satırbaşları:

"Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Sayın Başbakan, Ana muhalefet partisinin sayın genel başkanı, bu mahşeri kalabalığı bu yere göğe sığmayan kalabalığı tanzim ile selamlıyorum. Heyecanınız güç veriyor. Nurlu geleceği aydınlatıyor. Tüm Türkiye'yi hasretle selamlıyor, hepinize sevgilerimi sunuyorum. Üzerimize oynanan oyunlara, aramıza sokulmaya çalışılan fitnelere rağmen dik durdunuz, kardeşliği inançla savundunuz, teröristlere haddini bildirdiniz, yenilgi nedir tanımadınız. Ben de varım ve buradayım dediniz. Yıkılmadım ve ayakatayım diyerek Yenikapı'ya koştunuz. Yeni bir dirilişin müjdesini verdiniz. Millet burada, irade burada, inanç burada. Hepinizle övünüyorum, Türk milletiyle iftihar ediyorum. 15 Temmuz'da felaketimizi projelendirdiler, 15 Temmuz'da son nefesi vermemizi gözlediler. FETÖ, milletimizin helali olan savaş uçaklarıyla saldırdı, helikopterler üzerimizde uçtu. 15 Temmuz yeni bir istila denemesi, kıyım hamlesiydi. Su uyur, düşman uyumaz sözü bir kez daha karşılığını buldu."

"DEMOKRASİNİN NAMUSUNU SİZLER KORUDUNUZ"
"Zalimler, hainler, emperyalizmin maşaları, bu defa Türk askeri kılığına girdiler, milletin silahını yine millete çevirdiler, milletin imkanlarını kullanarak yine millete öldürücü darbe vurmak istediler. Alim ve hoca görünümlü bir terörist, sığındığı Pensilvanya'dan getirdiği beddua seanslarıyla, nefret söylemleriyle, öfke nöbetleriyle cinayet örgütüne Türkiye'ye 'vur' emri verdi. İblis'e ruhunu satan bu vaiz, Müslüman görünümlü bu Voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı. Türk vatanını çekemeyen ne kadar kanı bozuk çevre varsa FETÖ'nün sırtını sıvazladı. 15 Temmuz FETÖ darbe teşebbüsü 627 yıl önce Kosova'da mağlup olanların yeni bir kalkışmasıdır. 572 yıl önce Varna'da 563 yıl önce İstanbul'da döktükleri kanda boğulduklarını sandıklarımızın yeniden karşı harekatıdır. 101 yıl önce Çanakkale kıyılarında üzerimize ateş saçanlarla aynı karanlık yolun yolcuları. Yaratılmışların en aşağısı, en alçağı. Bu vatan 3-5 teröristin sözde vaazları ile düşmeyecektir. Unuttukları Türk milletinin asaleti ve gücüdür. 15 Temmuz'da tankın önüne milli vicdan dikildi. Demokrasinin namusunu sizler korudunuz. İradenizi çalmak istediler, reddetiniz; tankın önüne yattınız, kurşunların üzerine yürüdünüz. Milli sipere sizler yattınız. Helal süt içmiş hangi vatan evladı suskun kalabilirdi! Hangi millet ve vatan sevdalısı kardeşim olanları kabul edebilirdi! Yeri geldi tankın önüne yattınız."

"HASAN TAHSİN'LE ÖMER HALİSDEMİR AYNI KAHRAMANLIK DESTANINI FARKLI ZAMANLARDA YAŞAMIŞTIR"
"Sizler Türk milletisiniz. İzmir'in işgaline hayır diyen silahına sarılan Hasan Tahsin'le Ömer Halisdemir aynı kahramanlık destanını farklı zamanlarda yaşamıştır. Türk milletinin sırtını asla yere getiremezler! 15 Temmuz'da şehit olan 239 kardeşimizin kanı toprakla buluşmuştur, topraklarımızın bölünmeyeceğini adeta tescillemiştir. Yaralanan vatandaşlarımıza şifalar diliyorum. Diyorum ki; şehitler ölmez, vatan bölünmez! Türkiye tek yürek olduğunu göstermiştir, ayrımız gayrımız yoktur. Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz. Devlete ve millete meydan okuyan çürümüşleri elinizin tersiyle ittiniz. Nereli olursanız olun, kim olursanız olun, ülkenin neresinde doğarsanız doğun, Yenikapı'yı doldurdunuz. Bu devam ettikçe hiçbir hain bize yaklaşamayacaktır. Yeni bir sayfa açalım, geleceğin haritasını çizelim. İstanbul'u kaybeden Konstantin'in torunları iştahla dağılmamızı beklemektedir, Anadolu'dan defolup giden 7 düvel sabırsızdır. Anımız birdir, adımız birdir, biz Türk milletiyiz. 7 bölge, 4 mevsim, 81 vilayetle Türkiye'yiz. Yeni bir Fetret devrine izin veremeyiz. Bugün yaşadıklarımızın kökü geçmiştedir. Bu tam bir hesaplaşmadır."

"ZAFERİ KAZANACAK OLANLAR SİZSİNİZ"
"Millet yeniden doğacak tehditlerin perdesini yırtıp atacaktır. Dikkat ediniz şehadet deyince, gazilik deyince, al bayrağı görünce gözleri hasretle yaşarmayan, yürekleri coşkuyla çarpmayanla paylaşacak ekmeğimiz olmayacaktır. Onları iyi belleyiniz. Onlar asla bizden değildir. Onlar kripto canavarlarıdır. Devlet öksüz değildir. 15 Temmuz'da yaptınız, bundan sonra da ülkeyi kurtaracak olanlar sizlersiniz. Bağımsız yaşamaktan başka seçeneğimiz yoktur. Muhtaç olduğumuz kudret, İstiklal Marşımızın satırlarında vardır. Korkma, yine bütün dünya karşımıza geçsin. Hala terörist başı Gülen'i vermemek için bin dereden su getiren ABD'ye karşı Türkiye'nin büyüklüğünü gösterelim. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Rabbim aziz milletimizden razı olsun. İnanırsanız üstünsünüz. Zaferi kazanacak olanlar sizsiniz. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha şükranla anıyorum. Kahraman güvenlik güçlerimizi, aziz vatandaşlarımızı yad ediyorum. Sözlerime son verirken hepinizi en derin saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ne mutlu Türküm diyene!"

İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Bugün bizim demokrasi tarihimizin önemli bir günüdür. Bugün Türk siyasal hayatı demokrasi tarihinde önemli bir olaya imza attı. 15 Temmuz akşamı TSK içinde yuvalanan bir çete grubu Türk demorkasisine darbe yapmak istedi. Daha doğrusu hepimize darbe yapmak istedi. Özellikle buradan TBMM'yi 15 Temmuz akşamı sabaha kadar açık tutan ve yöneten Meclis Başkanı'na teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Parlamenter sisteme karşı darbe yapmak istediler. En kanlı darbe girişimidir bu. 240 demokrasi şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Onlar demokrasi tarihimizdeki altın sayfada yerini aldılar. Demokrasinin kahramanıdır onlar.

TBMM Gazi Meclistir. Kurtuluş Savaşı'nı yönetmiş bir meclistir. Sabaha karşı çalışarak sadece kendi onurlarını değil, milletimizin onurunu korumuştur. Dört partinin liderleri ve vekilleri açık bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep beraber imzaladı. Gönül isterdi ki diğer genel başkanlar da burada olsaydı, son derece mutlu olurdum. Söz konusu vatandır. Sonuna kadar vatana sahip çıkacağız.

Artık 15 Temmuz'un bir özelliği var. Bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz'da artık yeni bir Türkiye vardır. Bu uzlaşma kültürünü daha ileri taşıyabilirsek çocuklarımıza güzel bir Türkiye bırakmış olacağız.

Ben dahil bütün genel başkanların bu musibetten ders çıkarması lazım. Yeni bir olaya zemin hazırlamadan çağdaş uygarlığa götürmemiz lazım.

1- Camiye, kışlaya, adliyeye siyaset sokmayalım.

2- Siyasette özeleştiri yapmalıyız. Bizim soylu bir uzlaşmaya ihtiyacımız var. Geçmişi iyi tahlil etmek gerekiyor. Tarihi tekerrür ettirmemeliyiz.

3- Devletin inşasında liyakat sistemini esas almalıyız.

4- Her şartta demokrasiye sahip çıkmalıyız.

5- Milletin iradesi üzerindeki her türlü gölgeye son vermeliyiz.

6- Cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkmalıyız.

7- Parlamenter sistemi güçlendirmek zorundayız. 15 Temmuz akşamı TBMM dik durarak parlamentoyu terk etmedi. Kurtuluş Savaşı'nı nasıl yönettiyse bir darbeyi püskürttü.

8- Medyanın özgürlüğü.

9- Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı. FETÖ ordunu içinde yuvalandı, yargının, devletin her kademesinde yuvalandı. Biz buna daha önce F Tipi örgütlenme diyorduk. Şimdi FETÖ deniyor. Yargıyı mahkemede tecelli edeceğiz. Bir hakim Pensilvanya'dan talimatla hareket ediyorsa o hakim hakim değildir.

10- Laikliğin ne kadar önemli olduğunu gördük.

11- Demokrasinin güçlenmesine sadece bugün için değil, gelecekte de katkı vermek zorundayız. Mutlaka ama mutlaka sorgulayan bir eğitim sistemini hayata geçirmemiz gerekir.

Haber Ara