Dolar

32,5096

Euro

34,5732

Altın

2.492,96

Bist

9.548,09

'Yeni Zelanda teröristinin Tokat ziyareti dahi saldırıda tek olmadığını gösteriyor'

Yeni Zelanda'da camilere saldıran teröristin Türkiye ziyaretindeki duraklardan biri Tokat'tı. Burada bulunmasının sebebiyse zamanında buraya kapatıldığı iddia edilen 'Kazıklı Voyvoda.' Fakat bu bile saldırganın tek başına olmadığını gösteriyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-24 15:43:19

'Yeni Zelanda teröristinin Tokat ziyareti dahi saldırıda tek olmadığını gösteriyor'

Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, Yeni Zelanda'da camilere saldıran teröristin Türkiye rotasına ilişkin bir yarıntı kaleme aldı. Bardakçı, "Yeni Zelanda katilinin Tokat seyahati, Kazıklı Voyvoda masalı ve Charles Martel Klüpleri" başlıklı yazısında terörist Brenton Tarrant'ın Tokat'a geldiğini ve burada Kazıklı Voyvoda'nın kapatıldığı yeri ziyaret ettiğini yazdı. Bardakçı, burada hapsedildiği iddia edilen Kazıklı Voyvoda'ya ilişkin söz konusu iddianın son zamanlarda ve popüler kültüre dahil birkaç romanda yer aldığını belirterek "Sadece bu bile saldırganın tek olmadığını gösteriyor" dedi.

İşte yazının ilgili kısmı:

"BİZİM TARİHÇİLERİMİZ BİLE PEK BİLMEZ"

"Herifin tâââ oralara kadar gitmesinin sebebi, tarihlere “Kazıklı Voyvoda” diye geçen Eflâk Prensi Vlad Tepeş'in Fatih Sultan Mehmed zamanında Tokat Kalesi'ne hapsedildiği iddialarının mekânını görmekmiş; hattâ oteldeki odası da Vlad'ın kalede kapatıldığı yere bakıyormuş!

Kazıklı Voyvoda'nın Tokat Kalesi'ne hapsedilmesinden bizim tarihlerimizde pek bahsedilmez. Kesin olup olmadığı hâlâ tartışılan bu mesele Orta Avrupalı, özellikle de Romen tarihçiler tarafından ortaya atıldı ama iddialar kesin kaynaklara dayanmıyor, sadece ihtimaller üzerinden götürülüyordu.

KANADALI BİR YAZAR ROMANINDA YER VERDİ

Kazıklı Voyvoda'nın Tokat'ta kaleye kapatıldığı iddiası nihayet Kanadalı kurgubilim yazarı Chris Humphreys'in Vancouver'de 2008'de yayınladığı “Vlad: The Last Confession” yani “Vlad: Son İtiraf” isimli romanında tekrarlandı, tarihçilerimiz ise Tokat meselesinden çok daha yakın bir geçmişte haberdar oldular.

TARRANT BU KİTAPLARI OKUYACAK DA...

Günün birinde Brenton Tarrant adında bir serseri çıkacak da, okuyup araştırmalarının neticesinde Kazıklı Voyvoda'nın Orta Avrupa'da yayınlanmış bir-iki tarih kitabında bahsi geçen ama kesinliği ispatlanamayan bu Tokat macerasını öğrenecek de, ilk baskısı Kanada'da yapılan romanı da okuyacak ve sonra Vlad'ın yaşadığı iddia edilen mekânları görebilmek için Avustralya'dan yahut Yeni Zelanda'dan kalkıp Tokat'a gidecek de…

Kazıklı Voyvoda ve Tokat meselesi bile, Tarrant'ın bütün bu işlerde tek başına olmadığının mükemmel bir örneğidir ve Türkiye'de gittiği diğer yerlerin de ortaya çıkartılması hâlinde daha kimbilir ne ayrıntılar gözler önüne serilecektir…"

 

Haber Ara