Dolar

32,5631

Euro

34,8657

Altın

2.431,50

Bist

9.645,02

Yeni Zelanda'da Müslümanlara istihbarat servisi baskısı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch’deki cami saldırılarının ardından ülkede Müslüman karşıtı saldırıların devam ettiğini gösteren raporu okuyunca ‘sarsıldı’.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-26 11:32:51

Yeni Zelanda'da Müslümanlara istihbarat servisi baskısı

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

İnsan Hakları Vakfı'nın (Human Rights Foundation) Yeni Zelanda Müslümanlarının saldırıların ardından halen ajanlar tarafından hedef alındıklarını hissettiklerini konu alan raporun ardından Kraliyet İnceleme Komisyonunu'nun da terör saldırıları soruşturması geldi.

Sarsıcı bir gelişme olarak Müslüman toplumunun halen kamusal alanda toplumun üyeleri tarafından saldırıya uğruyormuş gibi hissettikleri araştırmayla ortaya kondu.

Kraliyet Araştırma Komisyonu'nun raporunu onaylayan Başbakan Ardern, "Bizim istihbarat toplumumuz kaynaklarını uygun yerlere mi yoğunlaştırıyor, bu konuda yoğunlaşılması gerek” dedi. “Bir toplumun doğrudan bir saldırıya uğramasının ardından tehditlere maruz kalıyor olmasını bilmek sarsıcı” diye ekledi.

Halihazırda ise istihbarat servisleri terör risklerini yanlış yerde aramaktan inceleme altındalar. İnsan Hakları Vakfı ise araştırmasında Müslümanların adaletsiz şekilde hedef alındıklarını hissettiklerini ortaya çıkardı.

 Vakfın avukatı ve yönetim üyesi Deborah Manning, "Bu toplum çok fazla baskı hissediyor, hiçbir dayanağı olmayan seviyede incelemeye maruz kalmış hissediyor” diye konuştu. Araştırmalara göre Müslümanlar polisten daha çok istihbarat servislerinden korkuyorlar. Bazıları polisin güçsüz olduğunu düşünürken Yeni Zelanda İstihbarat Servisi'nin ne isterse yapabildiğini aktarıyor.

 The Guardian gazetesi ise Yeni Zelanda'daki Christchurch saldırılarının ardından İngiltere'de Müslüman karşıtı nefret suçlarında yüzde 593 oranında artış olduğunu yazdı.

Kaynak: Newshub

 

Haber Ara