Dolar

32,5226

Euro

34,8532

Altın

2.486,73

Bist

9.560,54

Yeni Yunan Başbakanı Miçotakis, Türkiye'ye nasıl bakıyor?

Yeni Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın darbe dönemi öncesi başbakanı Konstantinos Miçotakis'in oğlu. Miçotakis ailesi, 1967 darbesinden sonra İhsan Çağlayangil’in yardımıyla Türkiye’ye kaçtı. Miçotakis ailesi, 1974 yılına kadar Türkiye'de ve daha sonra Paris'te sürgünde yaşayarak yıllar sonra Yunanistan'a geri dönebildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-08 12:06:47

Yeni Yunan Başbakanı Miçotakis, Türkiye'ye nasıl bakıyor?

buyuk_84

Seçimi kazanarak Solcu Çipras iktidarına son veren Yeni Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın darbe dönemi öncesi başbakanı Konstantinos Miçotakis'in oğlu. Miçotakis ailesi, 1967 darbesinden sonra İhsan Çağlayangil'in yardımıyla Türkiye'ye kaçtı. Miçotakis ailesi, 1974 yılına kadar Türkiye'de ve daha sonra Paris'te sürgünde yaşayarak yıllar sonra Yunanistan'a geri dönebildi.

kupur_10

Yunanistan'da pazar günü yapılan erken seçimlerde başbakan seçilen Kiryakos Miçotakis'i ilk tebrik eden yabancı lider Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Miçotakis ile telefonda görüşen Erdoğan, sonuçların Türkiye - Yunanistan ilişkileri ve bölge için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Peki Yunanistan'ın yeni Başbakanı son zamanlarda Türkiye ile gerilen ilişkilere nasıl bakıyor?

DOĞU AKDENİZ DOĞALGAZ SONDAJ
KRİZİ HAKKINDA, AB YAPTIRIMLARINI SAVUNUYOR

Yeni Demokrasi (ND) Partisi lideri Kiryakos Miçotakis, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada Doğu Akdeniz'de yapılan doğalgaz sondaj çalışmaları ile ilgili kriz hakkında Türkiye'ye Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının uygulanmasını savundu.

Miçotakis açıklamasında, Ankara hükümetinin Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ada ülkesinin Yunanistan ile birlikte AB'yi yaptırım uygulamaya çağırması gerektiğini söyledi.

“TÜRKİYE ULUSLARASI HUKUK
KURALLARINA SAYGI GÖSTERMELİDİR”

Miçotakis, seçim kampanyası sırasında Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Kestanelik bölgesini ziyaret etmiş ve burada yaptığı açıklamalarda Türkiye'yi uluslararası hukuk kurallarına saygı göstermeye davet etmişti.

Miçoktakis, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin önemine değinmiş ve "Bu önemli siyasi konjonktürde karşı tarafa bir özgüven mesajı gönderme ve komşularımızla iyi ilişkiler kurma arzumuzu göstermeliyiz. Tabii iyi komşuluk ilişkileri her zaman uluslararası hukuka saygı çerçevesinde olmalıdır." açıklamasında bulunmuştu.

1968 YILINDA AİLESİ, ÇAĞLAYANGİL'İN
YARDIMIYLA TÜRKİYE'YE KAÇTI

Kiryakos Miçotakis, Yunanistan'ın darbe dönemi öncesi başbakanı ve aynı zamanda Elefterios Venizelos'un akrabası olan Konstantinos Miçotakis'in oğlu.
1967 darbesi sonrası tutuklanarak ev hapsine konan Konstantinos Miçotakis, 1968 yılında dönemin Türk Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in yardımı ile ailesiyle birlikte Türkiye'ye kaçtı. Bu sırada Kyriakos Miçotakis henüz bir yaşındaydı. Miçotakis ailesi, 1974 yılına kadar Türkiye'de ve daha sonra Paris'te sürgünde yaşayarak yıllar sonra Yunanistan'a geri dönebildi.
Konstantinos Miçotakis daha sonra 1985'ten 1996 yılına kadar ND Partisi'nin genel başkanlığını yaptı ve 1993-1996 yılları arasında iktidarı alarak yeniden ülkenin başbakanı oldu. Baba Miçotakis görevi sırasında Türkiye ile yeni bir diyalog kurulmasını savundu ancak Kıbrıs meselesini çözümün ön şartı olarak koştuğu için bu konuda ilerleme sağlanamadı.

BABASININ AĞZINDAN TÜRKİYE'YE KAÇIŞ HİKAYESİ!

Kiryakos Miçotakis'in babası Konstantin Miçotakis, 2. Dünya Savaşı'nda Alman işgaline karşı silahlı direniş hareketlerinde yer almıştı. 2017'de 99 yaşında vafat etmeden önce verdiği son mülakatında, Cunta döneminde (1967-1974) Türkiye üzerinden kaçışını (1968) da anlatmıştı.

Süleyman Demirel, Turgut Özal gibi başbakanlarla samimiyeti olan Konstantin Miçotakis'in mülakatından bazı bölümler şöyleydi:

"…O yıllar zor yıllardı. Tehlikeli yıllardı. Cunta yönetimi sağcı, solcu, siyasetçi, kendisine "tehlikeli" olarak gördüğü herkesi yakalayarak hapse atıyordu. Ben o dönemde Türkiye'de Dışişleri Bakanı yakın arkadaşım İhsan Sabri Çağlayangil ile temas halindeydim. Benim kaçmak istediğimi biliyordu. Nitekim Türk kıyılarına geçmek için yarı İtalyan yarı Yugoslav bir kaptanın 10 metrelik teknesiyle Ege'ye açıldık. İki motorundan biri bozuktu. Korkunç bir fırtına vardı. Kaptan ne yapacağını şaşırmıştı. Ben kaptan olmadığım halde tekneyi ondan daha iyi idare ettim.

"Çeşme'ye zar zor çıktığımızda Çağlayangil'i aradım, İzmir ve İstanbul üzerinden Fransa'ya gitmek istediğimi söyledim. Bana çok yardımcı oldu. İzmir'e taksi ile vardığımda dostum Çağlayangil'in verdiği talimatla İzmir Emniyet Müdürü tarafından karşılandım. Bana her türlü kolaylığı ve yardımı sağlamışlardı. Ama nereden öğrenmişlerse Türk gazetecilerin hücumuna uğradım. Yunan gazeteciler gibi arı gibi üzerime çullanmışlardı. Oysa Yunanistan'dan firar ettiğimi gizli tutuyordum. Birçok manevralar yaparak gazeteci ordusundan sıyrılmayı başardım; ve birkaç gün sonra İstanbul üzerinden 4 yıl kalacağım Fransa'ya ulaştım."

Miçotakis'in, İstanbul'da kaldığı günlerde Taksim civarındaki bir otelin barında Çağlayangil ile uzun uzadıya sohbet ettiği biliniyor.

Haber Ara