Dolar

32,3715

Euro

34,9952

Altın

2.325,99

Bist

9.097,82

ABD'de 'yeni yargıç atama' kavgası

ABD Yüksek Mahkemesi'nin liberal üyesi ünlü yargıç Ruth Bader Ginsburg'ün ölümünün ardından ülke yargıç Ginsburg’un vasiyetini tartışıyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-19 16:30:03

ABD'de 'yeni yargıç atama' kavgası

ABD'yi "yeni yargıç hemen mi seçimlerden sonra mı" kavgası sardı

ABD Yüksek Mahkemesi'nin liberal üyesi ünlü yargıcı Ruth Bader Ginsburg'ün ölümünün ardından ülke yargıç Ginsburg'un vasiyetini tartışıyor

Gördüğü pankreas kanseri tedavisinin ardından 87 yaşında hayatını kaybeden Ginsburg'ün son günlerinde torununa, "En büyük dileğim, yeni başkan seçilene kadar yerime birinin getirilmemesi" demesi, yaklaşan seçim öncesi bu koltuğun nasıl dolacağına dair tartışmalara yeni bir boyut kattı.

Beş muhafazakar ve 4 liberal yargıcın görev aldığı Yüksek Mahkeme'ye eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde (1993) atanan Ginsburg'ün ölümüyle, yaklaşan yeni başkanlık seçimleri öncesi atama krizine yol açıp açmayacağı belirsizliğini koruyor.

Yüksek Mahkeme'ye getirilen ikinci kadın yargıç olan Ginsburg'ün ölümünden kısa süre sonra başlayan tartışmalarda yeni yargıcın kimin olacağı, atamanın ne zaman yapılacağı, Yüksek Mahkeme'nin nasıl şekilleneceği gibi sorular gündeme getiriliyor.

ABD'nin en yüksek yargı makamının üyeleri ABD başkanı tarafından seçiliyor, atamalarının Senato tarafından onaylanmasıyla birlikte yargıçlar ömür boyu bu vazifeyi yerine getiriyor.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'da ise Trump'ın önerebileceği adayı kabul edecek güce sahip olması Demokratları düşündürüyor.

Senato'nun Cumhuriyetçi üyesi Ted Cruz yeni isim için "hızla harekete geçilmesini" teklif ederken, Cumhuriyetçilerin Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ise yaptığı açıklamada "Başkan Trump'ın adayı, ABD Senatosu genel kurulunda oylanacak" dedi. McConnell'in bu teklifi "acelecilik” olarak görülüp Demokrat cephede büyük tepkiye yol açtı.

Guardian'ın haberinde ise, Demokrat başkan adayı Joe Biden, eski Başkan Obama ve 2016'da başkanlık yarışını Trump karşısında kaybeden Hillary Clinton'ın Ginsburg'ün yerine gelecek kişiyi "yeni başkanın seçmesi" çağrısı yaptığı öne sürüldü.

Amerikan kamuoyunda geniş saygı gören Ginsburg'ün “kadın hakları ve cinsiyet eşitliği” girişimleri Eşitlik Savaşçısı (On the Basis of Sex) filmine konu olmuştu.

Kaynak: Şark'ul Avsat

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara