Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yeni yargı paketi komisyonda kabul edildi

Yargıtay ve Danıştay'ın üye ve daire sayılarını azaltacak yeni yargı paketi Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-19 10:36:47

Yeni yargı paketi komisyonda kabul edildi

Yeni yargı paketi Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Yargıtay ve Danıştay'a ilişkin önemli maddeler içeren tasarı yasalaşırsa, Yargıtay ve Danıştay'ın üye ve daire sayıları azalacak. Mevcut üyelerinin görevleri sona erecek.

Ntv'nin haberine göre; Tasarıdaki kayyum düzenlemesi de değiştirildi. Güveni kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılık, anayasal düzene karşı suçlar ile sermaye piyasası kanunu'nun 110. maddesinde tanımlanan suçlarda kayyum atamasını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı. Yetkinin ortaklık payları ve menkul kıymetleri kapsaması maddesi ile davaların devlet aleyhine açılabileceği şartı korundu.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Danıştay meslek mensuplarının kadro sayısı 116 olacak. Üyeliği devam edenler, kadro sayısında dikkate alınacak.

ÜYELİĞE SEÇİLMEYENLER BAŞKA BİR KURUMA ATANACAK

Danıştay üyeliğine seçilemeyenler, HSYK Genel Kurulunca, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak.

Cumhurbaşkanı tarafından Danıştay üyeliğine seçilmeyenlerden, 5 gün içinde idari yargıda bir göreve atanmak için talepte bulunanlar, HSYK Genel Kurulunca 5 gün içinde idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak. Talepte bulunmayanlar ise başka bir göreve atanmak üzere Başbakanlığa bildirilecek.

Danıştay üyelerinden HSYK üyeliğine seçilen ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla HSYK üyeliği devam edenler, bu görevlerinin bitmesine 3 ay kala, ilgisine göre HSYK veya Cumhurbaşkanı tarafından yeniden Danıştay üyeliğine seçilebilecek. Yeniden seçilenler, HSYK üyeliğinin sona ermesinden itibaren 12 yıl görev yapacak. Yeniden seçilmeyenler başka göreve atanabilecek.

Haber Ara