Dolar

32,4888

Euro

34,9195

Altın

2.435,00

Bist

9.716,77

Yeni partiler milletvekili transfer edecek mi?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, Ahmet Davutoğlu'nun partisini kamuoyuna açıklamasının ardından, Meclis'te gurur duymaları için 'Benden 20 milletvekili isteseler veririm' açıklamaları yeni partilerle birlikte artık vekil transfeirnin de konuşulmasına sebep oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-16 09:27:07

Yeni partiler milletvekili transfer edecek mi?

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, "Davutoğlu'nun partisine ilişkin AK Parti kulislerinde yapılan değerlendirmeleri paylaşayım" diyerek, don günlerde gündem egelen "milletvekili transferi" konusu üzerinde durdu.

İşte Selvi'nin yazının ilgili bölümü:

DAVUTOĞLU'NUN PARTİSİNDE YENİ NE VAR?

"Meclis'te “siyaset voltası” attığımız bir AK Parti yöneticisi “Parti kurarken farklı bir duruşun, yeni bir söylemin ve dünyaya farklı bir bakışın olacak. AK Parti kurulduğunda öyleydi. Biz yeni şeyler söyledik. Bunlarda hangi duruş, hangi yeni söylem var?” diye sordu. Davutoğlu partisiyle ilgili olarak aynı soruyu bu kez ben sordum. “Davutoğlu'nun partisinde yeni olarak ne var? Sadece ben parti lideri olacağım diye parti kurmuş. Bir de Erdoğan'dan intikam almak istiyor. Başbakanlıktan ayrılma sürecinin hesabını kapatmamış, belli ki o hesabı görmek istiyor” diye konuştu.

"AK PARTİ'DEN NE GÖTÜRECEK" YAKLAŞIMI

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda 50 artı 1'in olması nedeniyle yeni partiler ne yapacak diye sorulmuyor, AK Parti'den ne götürecekler diye hesap tutuluyor. AK Parti yöneticisine bu noktayı hatırlattım. Madde madde anlattı. İşte AK Parti yöneticisinin anlattığı o maddeler:

"PARTİLERİN ŞİMDİ KURULMASI İYİ OLDU"

1- Seçimlere henüz 3 yıl süre var. Yeni partilerin şimdiden kurulması iyi oluyor. İstanbul seçimlerinin ardından hemen seçim olsaydı, o zaman yeni partiler millette bir kafa karışıklığına neden olabilirlerdi. Ama 3 yıl içinde her şey daha iyi netleşecek.

2- Bu sistemin bir özelliği var. Yüzde 50 artı bir nedeniyle seçimlere blok halinde giriliyor. Ama unutulan bir nokta var. Bu sistem aynı zamanda iki turlu bir sistem. Bu millet Erdoğan'ı seviyor. Yine onu ilk turda seçer. Ama hadi ikinci tura kaldı diyelim. İkinci turda bu millet Erdoğan'a mı, yoksa CHP adayına mı oy verir?

Son söz?” dedim.

“Blok sisteminde kendilerine bir pay düşeceğini düşündükleri için parti kuruyorlar. Hesapları, bloklara girip 2023'te söz sahibi olmak. Ama Erdoğan'ı tasfiye etmek isteyenlerin hesaplarına alet oluyorlar. Vefasız damgasını yiyorlar. Bir varlık göstereceklerini sanmıyoruz” dedi.

"VEKİL TRANSFERİ KONUSU

Son nokta olarak kulislerden bir gözlemimi paylaşayım. İlk başlarda yeni partilerin ne kadar milletvekili transfer edeceği konuşuluyordu. Ama o hava dağıldı. Özel bir sıkıntısı olmayan hangi milletvekili partisini bırakıp ölü doğmuş partilere gider?"

AKŞENER NE DEDİ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün (15 Aralık) katıldığı televizyon programında "Gelecek Partisi" ile ilgili şunları söyledi:

"BENDEN 20 MİLLETVEKİLİ İSTESELER VERİRİM"

"Biz böyle bir yoldan geçtiğimiz için elbette evet derim. Çünkü çok zorlandık. Kendinizi çok kötü hissediyorsunuz. Pek çok insan size bel bağlamış ki bize büyük de bir haksızlık yapıldı. Bizim teşkilatlarımız kongremiz her şeyimiz tamamdı. Nitekim o 15 milletvekili bize dahil olduktan sonra YSK kararında bütün bunlar olduğu için ve de grubu da olduğu için seçime girebilir dendi. Ama öncesinde denilen ise şu yetmiyor, bu yetmiyor vesaire... Canımız çok yandı. Sonuç olarak yani ben bunu sayın Kılıçdaroğlu'ndan gidip nasıl istediysem benden de Sayın Babacan veya Davutoğlu herhangi bir talepte bulunulduğu zaman elbette arkadaşlarımla da konuşarak evet derim."

"YENİ PARTİLER BİR İTTİFAK İÇİNDE OLACAKSA MİLLET İTTİFAKI İÇİNDE OLURLAR"

"Bir ittifak olacaksa, AK Parti ile ittifak yapamayacaklarını göre doğal olarak Millet İttifakı içinde olurlar. Dışarda kalmayı arzu eden olursa elbette dışarıda kalacaklardır. Yani bu arkadaşlarımızın ne hedeflediğine dair bir kelime bir şey duymadık bugüne kadar. Sayın Davutoğlu ile dolaylı olarak bir görüşmemiz oldu. Sonra Yozgat İl başkanımız ve İl Başkan yardımcımız vefat ettiğinde başsağlığına aradı. Bir düğünde Sare Hanım'la beraber vardılar. Arkadaşımızın düğününde Kılıçdaroğlu da vardı. Yani üçümüz beraber nikah şahitliği yaptık. Onun dışında karşılaşmadık. Sayın Babacan ile dolaylı dolaysız bir görüşmemiz olmadı."

Haber Ara