Dolar

32,5853

Euro

34,7947

Altın

2.507,22

Bist

9.693,46

'Yeni Netanyahu koalisyonu ve ‘Yüzyılın anlaşması’, Kudüs’ün Altın Kubbesi'ne yıkım getirecek mi?

İsrailli yazar ve aktivist Miko Peled, Başbakan Netanyahu liderliğinde kurulacak yeni koalisyon hükümeti ile Trump’ın damadı Kushner’ın hazırladığı ‘Yüzyılın Anlaşması Planı’nın, Kudüs’ün Altın Kubbesine yıkım getirecek mi?’ başlıklı yazısında, İsrail’in adım adım Filistin topraklarını nasıl ele geçirdiğini yazıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-29 11:09:39

'Yeni Netanyahu koalisyonu ve ‘Yüzyılın anlaşması’, Kudüs’ün Altın Kubbesi'ne yıkım getirecek mi?

buyuk_28

İsrailli yazar ve aktivist Miko Peled, İsrail'de Başbakan Netanyahu liderliğinde kurulacak yeni koalisyon hükümeti ile Trump'ın damadı Kushner'ın hazırladığı, "Yüzyılın Anlaşması Planı'nın, Kudüs'ün Altın Kubbesine yıkıma getirecek mi" başlıklı yazısında, İsrail'in adım adım Filistin topraklarını nasıl ele geçirdiğini yazıyor.
Miko Peled'in Jerusalem gazetesi için kaleme aldığı makalenin çevirisi şöyle:

637 yılında Kudüs'ü fethedilen Müslüman lider Halife Ömer Bin El Hattab ile ilgili bir hikaye var. Şehre girdikten sonra Kral Süleyman tarafından yaptırılan tapınağın yerini görmek istediği, ancak kimseyi bulamadığı söyleniyor. Hikayeye göre, sokakta oturan fakir bir Yahudi dilenci ile karşılaştı. Dilenci Halife'ye onu bir zamanlar tapınağın bulunduğu bölgeye götürebileceğini söyledi.

Halife Ömer, siteye vardıklarında sitenin şehir çöplüğü olarak kullanıldığını fark etti. Daha sonra dizlerinin üzerine çöktü ve Yahudi dilenci ile birlikte, bölgeyi temizledi ve tüm sonsuza dek kutsal alanı koruyacak bir kutsal alan inşa etmeye yemin etti.

Bu tapınak Kaya Kubbesi'dir ve altın kubbesiyle Kudüs'ün en ikonik sembolü haline gelmiştir. Bugün İsrail'deki Siyonistler onu yok etmeyi ve Yahudi fanatiğinin zamanını çoktan geçmiş olan ritüellerdeki hayvanları feda edeceği bir mezbahadan başka bir şey olmayacak şekilde değiştirmeyi planlıyor.

SİYONİSTLERİN, FİLİSTİNLİLERİN
TOPRAKLARINI ELE GEÇİRME YÖNTEMİ

Eğer El Aksa Camii ve Kaya Kubbesi'nin bulunduğu Kudüs'teki Kutsal mekan Haram-üş Şerif'te neler olduğunu gözlemlersek, onu, Siyonistlerin toprak işgali, kasaba ve mahalleleri ele geçirme yöntemlerini tarihçesiyle karşılaştırırız.

İsrail'in Filistinlileri ve Müslümanları dışarıda bırakmaya ve daha fazla Siyonist mülteciye izin vermeye niyetli olduğu yönündedir.

Siyonistlerin, ilk zamanlarda Filistin topraklarını ele geçirmek için kullanıldığı yöntem, Arap nüfusunun karşısına çıkmak için genç Yahudi suikastçiler yollamaktı.

Bu 1948 öncesi yıllarda doğruydu; daha sonra, 1967'den sonra, bu sistem ilk başta Hebron ve Sebastia'dakiler gibi yerleşimlerle yeniden canlandı. Bugün, sistem biraz daha tartışmalı olan ve devletin resmen dahil olmak istemediği alanları ele geçirmek için kullanılıyor.

Şimdi ise Başbakan Netanyahu hükümeti, Batı Şeria'daki Filistinlilere ait toprakları ele geçirmek için farklı taktik kullanıyor: yasa dışı işgal…

Barış adı altında uygulamaya konulan plan şöyle:
Yahudi yerleşimciler önce Filistinlilere ait araziyi işgal edip, çiftlik olarak kullanıyorlar. Daha sonra bir ev inşa etme ve onay almak veya onay almaksızın mahalle kurmak için harekete geçiriyorlar.

MESCİD-İ ŞERİF'TE
PROVOKASYONLAR

Knesset üyesi Yehuda Glick, Kudüs'te bin yıldan fazla bir süredir var olan İslâm anıtlarının yerine bir Yahudi tapınağı inşa eden bir İsrailli siyasetçi. Glick'e göre, 30 yıl önce kendisi gibi şairlerin “Har Habayit” veya Tapınak Dağı adını verdikleri bileşime girmeye başladıklarında, yaklaşık yüz kişi vardı. 2018'de yaklaşık 30.000 kişi vardı ve bu yıl 50.000 Yahudi soydaşın bileşime girmesini bekliyorlar.

İsrailli bir televizyon programına Temple Mount'a sadık bir röportajda, bu grubun bir başka lideri olan “Rabbi” Yoel Elitzur şöyle diyor: “Bir seferde bir adım ilerleyeceğiz, bize izin verdiklerini yapacağız ve ilerleyeceğiz… ”

“Yavaş bir el koyma mı demek istiyorsun?” diye sordu muhabir ona.
"Evet" diye cevapladı.

İsrail'in Mescid-i Şerif'e yaptığı provokasyonlar çok iyi organize edildi ve belgelendi. İsrail güvenlik güçleriyle koordineli bir şekilde yapılır ve masum bir turdan çok bir güç yürüyüşü gibidir. Zaman zaman turları düzenleyen ve bir provokasyon oluşturmak için sığınağa giden çocuklar yere düşüp kendileri secde ederek tutuklanırlar.

‘BÜYÜK KUDÜS
OLUŞTURULMASI PLANI'

Yıllar boyunca, tapınağın nasıl inşa edileceği ve hayvan kurbanlarının nasıl yapılacağına ilişkin seminerler ve uygulama oturumları düzenleyen, mistik Yahudi fanatiklerinin artan bir hareketi olmuştur. Kostüm giymiş rahipler ve gerekli olan tüm gereçler mevcuttur ve popülerliği artan etkinliklere yüzlerce katılımcı katılmaktadır. Çocuklara yönelik sınıflar ve kamplar da, Müslümanların tüm izlerini ortadan kaldırmak isteyecek yeni bir İsrailli kuşağı yetiştirmek için düzenlenmiştir.

Temple Mount Faithful üyeleriyle yapılan röportajları dinledikten sonra, kırmızı bir ineğin yakılması ve genç keçilerin kesilmesi ve ardından ritüel katliamdan dökülen kanla örtülmesi ile ilgili bir takıntıya sahip oldukları görülmektedir. Kutsal alandaki sessiz maneviyatla neredeyse hiç uyumlu olmayan bir uygulama.

Ne'emani Har Ha'bait veya Faithful Tapınak Dağı, bu olayları finanse ediyor ve son sekiz yıldır bu manyak, yıkıcı halüsinasyonu gerçeğe dönüştürmek için bir mimar finanse ediyor. Mimar Yoram Ginzburg, diğerleri hakkında olduğu gibi, bu vizyonda hevesli görünen İsrailli seküler bir Yahudi.

Planında, kuzeydeki Ramallah ve Al-Bire şehirlerini ve güneydeki Bethlehem, Beit Sahour ve Beit Jala şehirlerini içeren bir “Büyük Kudüs” oluşturulması yer alıyor.

Bu bölgelerde yaşayan “Araplara gelince”, “iki ilginç seçenek” dediği şeyi sunuyor: bunlardan biri kovma, ya da ‘tahliye-tazminat' olarak adlandırdığı gibi diğer kitlesel dönüşüm - yani tüm Filistinliler Yahudiliğe dönüşecek. Yahudi olmayanlar bu ‘Yahudi projesine' sadık kaldıklarında kalabilirler.


‘YÜZYIL ANLAŞMASI PLANI
İSRAİL'İN HER ŞEYİ
ALDIĞI BİR ANLAŞMA'

ABD Başkanı Trump'ın damatı Jared Kushner'ın, ‘Yüzyıl Anlaşması Planı', İsrail'in her şeyi aldığı ve Filistinlilerin herhangi bir haktan mahrum bırakıldığı bir anlaşma.

Netanyahu'nun Nisan 2019 seçimlerinden önce anlaşma yaptığı Michael Ben-Ari ve Betsalel Smutritch gibi haydutlar koalisyon ortakları gibi görünüyor. Bu şartlar altında, “Tapınak Dağı” sadıklarının somutlaştırmayı görmeyi umdukları hayal artık çok uzak gözükmüyor.

İsrail'e karşı hızlı bir şekilde harekete geçilmediği sürece dünya, Kudüs'ün en ikonik sembolünü ve şimdiye kadar yapılmış en eski ve en güzel dini yapılardan birini kaybetme riskiyle karşı karşıya.

 

Not: Miko Peled, Kudüs'te doğan bir yazar ve insan hakları aktivistidir. Eserleri ise şunlardır: ‘General'in Oğlu', ‘Filistin'de İsrailli Bir Yolculuk' ve ‘Adaletsizlik'. 

Haber Ara