Dolar

32,5998

Euro

34,7797

Altın

2.496,69

Bist

9.524,59

'Yeni müzakere başlıkları açılsın'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ı kabul etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-12 05:39:06

'Yeni müzakere başlıkları açılsın'

Sabah'ta yer alan habere göre: Davutoğlu, AB'ye katılım sürecinde yeni müzakere başlıklarının açılması gerektiğini belirtirken, yeni hükümetin en önemli önceliklerinden birinin AB'ye tam üyelik olduğunu söyledi. Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen görüşmede 1 Kasım seçim sonuçları, Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, Suriye kaynaklı mülteci sorunu, vize serbestisi ile geri kabul anlaşmasının uygulanması, AB İlerleme Raporu ve Kıbrıs'taki müzakere süreci ele alındı. Timmermans, Başbakan Davutoğlu'nu seçim sonuçları nedeniyle tebrik etti. 7 Haziran'dan sonra yaşanan büyük dönüşüme dikkat çeken Timmermans, Türkiye ile ilişkileri daha ileriye götürmek için AB'de ortak bir anlayış olduğunu söyledi. Timmermans, "bu fırsatı kaçırmamalıyız" derken, vize serbestisi ve geri kabul düzenlemeleri konusundaki müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirtti. Timmermans, geri kabul anlaşması ile vize serbestisinin birbirinden ayrılmaz süreçler olduğuna vurgu
yaptı.

TAM ÜYELİK ÖNCELİĞİMİZ

Başbakan Davutoğlu ise, yüzde 85'lik katılım oranı ile Türk halkının bu seçimlerde demokrasiye olan inancını da ortaya koyduğunu belirtti. AB'ye tam üyeliğin yeni hükümetin en önemli önceliklerinden biri olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, Türkiye'nin AB'den yeni müzakere başlıklarının açılması için gerekli adımların atılmasını istedi. Her iki tarafın da yararı bulunan enerji, parasal politikalar, adalet ve içişleri gibi birçok başlığın açılmamış olmasını anlamanın mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin katılım sürecinde ilerleme sağlamak için her türlü gayreti sarf etmeye hazır olduğunu ifade etti.

SİVİL ANAYASA İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim öncesinde AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer verdikleri taahhütleri değerlendirmek üzere iş dünyasının temsilcileriyle de biraraya geldi. Çankaya Köşkü'ndeki çalışma yemeğinde konuşan Davutoğlu, ,"Türkiye'nin sivil bir anayasaya geçişi için de girişimde bulunacağız. 12 Eylül darbe anayasasında oylama için koyu renkli bir hayır oyu ve bembeyaz bir evet oyu vardı. Göstere göstere hayır oyu vermiş biri olarak, ülkenin o anayasa ile yönetilmesinden büyük bir ızdırap duyuyorum" dedi.

Haber Ara