Dolar

32,3787

Euro

35,0444

Altın

2.326,37

Bist

9.134,82

Yeni koronavirüs araştırmasında '14 gün yetersiz' iddiası

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, koronavirüs hastalarının, semptomlar ortadan kalktıktan sonraki sekiz gün bulaşıcı özelliğin devam ettiğini ortaya koydu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-01 10:54:04

Yeni koronavirüs araştırmasında '14 gün yetersiz' iddiası

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, 28 Ocak - 9 Şubat tarihleri arasında Çin'in Pekin şehrinde yer alan PLA Genel Hastanesinde tedavi edilen ve hafif corona virüs semptomları bulunan 16 hastayı inceledi.

"KARANTİNA SÜRESİ 14 GÜNDEN UZUN OLMALI"

Uzmanlar, hastaların yaklaşık yarısının iyileşmiş gibi göründükten sonra bile hala virüs taşıyıcısı olduğunu keşfettiler. Araştırmacılar, bu nedenle karantina süresinin 14 günden uzun sürmesi gerektiğini kanıtladıklarını öne sürdü.

"SEMPTOMLAR KAYBOLDUKTAN SONRAKİ SEKİZ GÜNE KADAR BULAŞICILIK SÜRÜYOR"

Amerikan Solunum ve Kritik Bakım Tıbbı Dergisi'nde yayınlanan çalışmada bazı hastaların ateş ve öksürükleri kesildikten sekiz güne kadar Kovid-19 taşıyıcı olduğu ortaya konuldu.

İncelenen vakaların birincil semptomları arasında öksürük, ateş, farenkste ağrı (burun ve ağzı yemek borusuna bağlayan zar) ve nefes darlığı vardı. Araştırmacılar, bir ay boyunca tüm hastaların boğaz bezlerinden örnekler aldı ve virüs belirtileri açısından analiz etti.

Makalenin yazarlarında Yale Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi yardımcısı Lok, kuluçka döneminin bir hasta dışında hepsinde beş gün olduğunu ve hastaların ortalama sekiz gün boyunca semptomları olduğunu belirti. Diğer taraftan, söz konusu vakaların belirtilerin kaybolmasının ardından bir ile sekiz gün boyunca bulaşıcı kaldığını açıkladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, semptomları olanlara, 'ateş düşürücü ilaçlar olmadan ateşin kesilmesinden' en az üç gün sonra karantinadan çıkmasını öneriyor. Ancak, PLA Genel Hastanesi'nde profesör olan makalenin bir diğer yazarı Dr. Lixin Xie, insanların daha uzun süre tecrit etmelerini önerdi.

KARANTİNA UZATILMALI

Dr. Lixin Xie, “Kovid-19'a ilişkin hafif solunum semptomlarınız varsa ve insanları enfekte etmeyecek şekilde evde kalıyorsanız, diğer insanlara bulaşmadığınızdan emin olmak için sosyal izalosyonunuzu yileştikten sonra iki hafta daha uzatın” dedi.

Yazarlar, “Kovid-19 hastaları semptomatik iyileşmelerinden sonra bile bulaşıcı olabilir, bu nedenle yakın zamanda taburcu olan hastalara, pozitif vakalar kadar dikkatli davranın” ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara