Dolar

32,3159

Euro

35,0895

Altın

2.298,73

Bist

9.047,60

Yeni ABD Başkanı Biden kimdir?

Ailesinin yarısını kaybetti, Irak'ın işgalini destekledi ve Bin Ladin suikastını reddetti ... 1972'de Senato üyesi olarak henüz 29 yaşındayken siyasete girdi ve ülke tarihinin en genç altıncı senatörü oldu. Biden'in biyografisi tartışmasız değil.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-08 14:03:24

Yeni ABD Başkanı Biden kimdir?

Joe Biden 78 yaşında ve dün ilan edilen zaferiyle ABD tarihinin en yaşlı başkanı oldu.

Biden, 20 Kasım 1942'de Scranton, Pensilvanya'da İrlandalı Katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Babası eskiden araba satıcısı olarak çalışıyordu; ama 1950'lerde zor bir dönemde eyalete girdiğinde işini kaybetti.
13 yaşına geldiğinde, ailesiyle birlikte Pensilvanya'dan, Delaware'ye taşındı ve orada Joe Biden, Delaware Üniversitesi ve Syracuse Üniversitesi'nde hukuk okuyarak siyasi geleceğini inşa etti.

Ülke tarihinin en genç 6. senatörü oldu

Joe Biden, siyasette yaklaşık yarım asır süren uzun bir geçmişe sahiptir.
Biden, 1972'de Senato üyesi olarak henüz 29 yaşındayken siyasete girdi ve ülke tarihinin en genç altıncı senatörü oldu.
Biden, Senato'da seçkin bir kariyer sunarken, 1973'ten 2008'e kadar, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı olmadan önce, altı ardışık eyalette Delaware'den Senatör olarak Senato'da bulundu. Senato'da bulunduğu süre boyunca Biden, önde gelen bir dış politika uzmanı olarak ilgi gördü.

En ünlü siyasi pozisyonları

Birkaç yıl Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak görev yaptı. Birçok dış politika pozisyonu arasında Sovyetler Birliği ile stratejik silahların azaltılmasını savunmak, Balkanlar'da barış ve istikrarı desteklemek, NATO'yu eski Sovyet bloğu ülkelerini kapsayacak şekilde genişletmek ve 1991'deki Birinci Körfez Savaşı'na karşı çıkmak vardı.
Sonraki yıllarda, Darfur'daki soykırımı sona erdirmek için bir Amerikan hamlesi çağrısında bulundu ve Irak'taki savaşta eski Başkan George W. Bush'un yönetimine, özellikle 2007'de bu ülkeye ek asker gönderilmesine karşı çıktı.
Biden, 2003 yılında Irak Savaşı verdiği destek ve 1991 yılında avukat Anita Hill'in cinsel tacizle suçladığı Yargıtay adayı Clarance Thomas'ın yargılandığı tartışmalı oturuma yaptığı başkanlık için eleştiriliyor. Daha sonra da Thomas'ın ataması yapıldı.

Biden aynı zamanda, birçok solcunun şimdi söylediği gibi, uzun cezaları ve toplu hapis cezalarının teşvik edildiği 1994 suçla mücadele kanunun sadık bir savunucusuydu.

Obama ile özel bir ilişki

Obama onu 2008'de yol arkadaşı arkadaşı olarak seçtiğinde, Biden senatörlükten istifa etmek ve onlarca yıllık bir kariyere imza attığı bir konuşma yapmak zorunda kaldı.
Obama yönetiminde Biden, savaş, dış ilişkiler ve silah kontrolü ve maliye politikası gibi iç meselelerin yanı sıra 2008 mali krizine yanıt olarak yürürlüğe giren teşvik paketi ve reformlar dahil olmak üzere çeşitli dosyalarda Obama'ya yardımcı olarak çalıştı.

Yine de Obama, Biden'ın tavsiyesini her zaman dikkate almadı. Obama, Biden'in çok riskli olduğu yönündeki uyarılarına rağmen, Pakistan'da El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldüren 2011 baskınına yeşil ışık yaktı.
Obama ile yakın ilişkisi, 2008'de şimdiye kadar yaptıkları çalışmalardan açıkça anlaşılıyor: Obama, 2020 ön seçimlerinde başarısının sonrasına kadar Biden'a desteğini açıklamamış olsa da, aralarındaki güçlü bağ Biden'ın azınlıklar, özellikle siyahlar arasında büyük bir popülerlik kazanmasına yol açtı.

Beyaz Saray'a giden yol

Biden, başkanlık için ilk defa 1987'de aday oldu. Demokrat Parti içindeki adaylık yarışında, dönemin İngiltere İşçi Partisi lideri Neil Kinnock'un konuşmasından çalıntı yaptığı ortaya çıkınca, adaylıktan çekildi. İkinci girişim 2008 yılındaydı, ancak Iowa'daki toplantılarda yüzde 1'den az oy aldıktan sonra adaylıktan çekildi. 2019'da üçüncü kez adaylığını açıkladı; ancak 1987 ve 2008'deki önceki girişimlerinin aksine Demokrat Parti adaylık yarışına favori olarak girdi ve yarışı kazandı.  

Kişisel trajedi

Biden'in özel hayatı, kızının ve eşinin bir kaza sonucu ölümünden yıllar önce oğlunun ölümüne, oğlu Hunter'ın bağımlılığına kadar pek çok zor ve trajik duruma tanık oldu.
Biden, kızı (Naomi) ve iki oğlunun (Beau ve Hunter) annesi olan ilk karısı Nilia Biden ile evlendi. 1972'de Biden, karısı Nelia ve kızı Naomi'yi Noel Günü korkunç bir araba kazasında kaybetti. Kazada iki çocuğu da yaralandı.
Biden, 1975 yılında ikinci eşi öğretmen Jill Jacobs ile tanıştı ve iki yıl sonra evlendiler ve 1981'de kızı Ashley dünyaya geldi.
Oğlu Bo, siyasi kariyerini takip etti ve Delaware'nin başsavcısı oldu, ancak ölüm ona 2015 yılında 46 yaşında, beyin kanserinden ölen Demokrat yıldızın yükselişini durdurmak için ulaştı.
Başka bir oğul, Hunter, alkol ve uyuşturucu bağımlılığından muzdaripti ve kokain testi pozitif çıktıktan sonra 2014 yılında ABD Donanması'ndan taburcu edildi.

Milyoner orta sınıfı temsil ediyor

Biden aslında bir milyoner. Biden kamusal yaşamdan ayrıldığından beri, kazançlı kitap anlaşmaları ve sponsorlu turlar sayesinde geliri fırladı.

2019'da yayınlanan finansal belgelere göre Biden ve eşi 15 milyon dolardan fazla para kazandılar.

Aynı yıl Forbes, Biden'ın servetinin "Delaware'de 4 milyon dolar değerinde iki ev, nakit ve 4 milyon dolar civarında yatırım ve 1 milyon dolardan fazla federal emekli maaşı" içerdiğini bildirdi.

Biden'in oğlu Beau'nun kanserden ölümünün öyküsünü anlatan ilk kitabı, 2017'de kısa bir süre için en çok satanlar listelerine girdi. O ve karısı iki kitap projesinde daha çalıştı.

2020 seçimleri, sadece parti üyelikleri açısından değil, iki cumhurbaşkanı adayının yaklaşımı arasındaki büyük farklılığa ışık tuttu.

Trump, başkanlığa önceden siyasi tecrübesi olmadan ulaşmış olmakla övünürken, bu da onu halka yakın kılar, kendi ifadesiyle, Biden otuz yılı aşkın bir geçmişe sahip deneyimli bir politikacı olmakla gurur duyuyor ve Trump'ın aksine, siyasetteki uzun kariyerini bir zayıflık değil, gücü olarak görüyor.

Biden doktoru Kevin O'Connor tarafından 2019'un sonlarında kamuya açıklanan en son tıbbi değerlendirmeye göre, Biden "başkanlığın görevlerini başarıyla yerine getirmeye uygun, sağlıklı, enerjik, 77 yaşında bir adamdı."

Kaynak: Arabicpost

Haber Ara