Dolar

32,5001

Euro

34,5561

Altın

2.501,87

Bist

9.548,09

Yemenli taraflara çatışmalara ara verilmesi çağrısı

Yemenli taraflara çatışmalara ara verilmesi çağrısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 20:19:37

Yemenli taraflara çatışmalara ara verilmesi çağrısı
BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, Yemen'de kıtlığa bir adım kaldığını belirterek tüm taraflara insani yardım ulaştırılabilmesi için çatışmalara ara vermeleri çağrısı yaptı.

Şeyh Ahmed, Yemen müzakerelerinin son durumuna ilişkin BM Güvenlik Konseyi üyelerine kapalı oturumda brifing verdi. Brifingin ardından gazetecilere açıklama yapan Ahmed, Yemenli taraflar arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle Cenevre'de uzlaşma sağlanamadığını söyledi.

Bu derin ayrılıklara rağmen Cenevre'de müzakere için tarafların bir araya gelmesinin bile önemli bir başarı olduğunu kaydeden Ahmed, "Tüm taraflara çatışmalara özellikle kutsal ramazan ayında insani yardım arası vermeleri çağrısı yapıyorum" dedi.

Ahmed, masada olan ateşkes teklifinin tüm askeri unsurların belli başlı şehir merkezlerinden çekilmesini ve ateşkesin uluslararası gözlemcilerce denetlenmesini içerdiğini anlattı.

Yemen'deki insani drama ve salgın hastalıklara da dikkati çeken Ahmed, "Bugün bölgedeki arkadaşlardan bilgi aldım ve görülüyor ki Yemen'de kıtlığa bir adım kaldı. 21 milyondan fazla Yemenli yardıma muhtaç. İki yıl önce bu rakam 7 milyondu. Ramazan bitmeden çatışmaları durduracak bir anlaşmaya varmak tüm taraflar için ahlaki yükümlülük" dedi.

Yemen'de siyasi geçiş sürecinin yeniden canlandırılmasının kolay olmayacağını da vurgulayan Ahmed, BM öncülüğündeki inisiyatifin soruna çözüm bulmak için en iyi fırsat olduğunu ve uyuşmazlıkların askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini ifade etti.

Haber Ara