Dolar

32,3368

Euro

35,1093

Altın

2.238,70

Bist

8.768,23

Yemenli avukat, dünyanın en prestijli ödülünü kazandı

Yemenli avukat Hoda Al-Sarari, ülkesindeki gizli hapishaneler ile mahkûmlara uygulanan işkence olaylarını ortaya çıkarma çabalarından dolayı dünyanın en prestijli insan hakları ödüllerinden biri olarak kabul edilen 'Martin Ennals Ödülü'nü kazandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-20 15:52:33

Yemenli avukat, dünyanın en prestijli ödülünü kazandı

هدى-الصراري

Yemenli avukat Hoda Al-Sarari, ülkesindeki gizli hapishaneler ile tutuklulara uygulanan işkence olaylarını ortaya çıkarma çabalarından dolayı 47 bin euro değerindeki uluslararası insan hakları ödülünü kazandı.

Avukat Sarari, dünyanın en prestijli insan hakları ödüllerinden biri olarak kabul edilen 2020 Martin Ennals Ödülü ile dün Cenevre'de onurlandırıldı.

Martin Martin Ennals Ödülü, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Dünya İşkenceye Karşı Organizasyon ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu dahil olmak üzere dünyanın en önde gelen 10 insan hakları örgütü tarafından verilmektedir.

Ekran Resmi 2020-02-20 15.13.29

"İnsan hakları savunucuları için 2020 Martin Ennals Ödülü'nü kazanmak benim için her şey demek" diyen 42 yaşındaki Yemenli avukat Sarari şunları söyledi:
"Bu ödül bana büyük güç veriyor ve adalet mücadelesine devam etmem için beni teşvik ediyor. Ödülün Yemen'deki keyfi gözaltı, kötü muamele ve işkence mağdurlarının kaderine ışık tutmada çok önemli bir rol oynayacağından eminim."

Sarari, 2015'ten beri silahlı bir çatışmanın yaşandığı Yemen'de, İran destekli Husi grubu ile uluslararası alanda tanınan hükümeti destekleyen Suudi liderliğindeki bir askeri ittifak arasında yaşanan savaşta, binlerce erkeğin keyfi gözaltında tutulduğu gizli hapishanelerde yaşanan ölümleri ve işkenceleri belgeledi.

Ödül sahibi Yemenli avukat Sarari, kendisinin ve ailesinin katlandığı tehditlere, karalama kampanyalarına rağmen, kayıp ailelerin yanında savaşmaya devam edeceğini belirterek, “Yemen'de insan haklarının savunucusu olmak çok zor ve kadınlar için daha zor. Erkeklerin egemen olduğu bir toplumda kendimi erkeklerden on kat daha fazla kanıtlamak zorundayım” dedi.

Yemenli aktivist ve gazeteci Tevekkül Karman da, 2011'de Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştı.

Haber Ara