Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

Yemen öfke seli

Suudi öncülüğündeki koalisyonun BM kara listesinden kaldırılmasıyla sivil katliamı aynı güne denk geldi. Yemen halkı ayağa kalktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-18 06:04:38

Yemen öfke seli

Yemen Yüksek Politik Konseyi de BM'in önceki gün alınan kararını kınarken, BM'in çocukları öldüren ve yaralayan Suudi öncülüğündeki koalisyonu kara listesinden çıkarmasıyla işlenen suçların silinemeyeceğini duyurdu.

Yemen Yüksek İnkılap Komitesi Başkanı Muhammed Ali Al Husi resmi hesabından attığı bir tweette, “Suudi Arabistan'ın yıllık rapordan çıkarılması BM bünyesinde kaosu ve BM'in insan haklarını görmezden gelişini onaylıyor” dedi.

Sivillerin kanı yerdeyken

 Al Husi, BM'nin bu kararının Suudi Arabistan'ın  Yemen'in kuzeyi Sa'ada bölgesinde yeni saldırılar gerçekleştirdiği sırada meydana geldiğini belirterek, BM kararını “silinemez bir suç” olarak duyurdu. Bölgede yapılan saldırılarda sivillerin hayatını kaybettiğini ve sivil bir arabanın hedeflendiği bildirildi. Hafta başında gerçekleşen olayda kadın ve çocukların aralarında bulunduğu 13 kişi ölmüştü. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yıllardır Yemen'de açlığa ve sivil katliamlara neden olan  Suudi öncülüğündeki koalisyonu ise aynı gün kara listeden çıkardı. Olay dünya çapında çocuk hakları sivil toplum kuruluşları tarafından protestolara yol açtı.

Açlık, sefalet ve 100 binden fazla can

Suudi Arabistan ve müttefikleri Mart 2015'te Yemen'e eski devlet başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'yi tekrar iktidara getirmek  ve Husi Ansarullah hareketini bastırmak için savaş açtı. Amerika kökenli bir sivil toplum örgütü olan Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), beş yıldır süren savaşın 100 binden fazla can aldığını duyurdu. Yemen'in hastane ve kliniklerinin yarısından fazlası yıkıldı veya İngiltere, Amerika ve bazı Batılı devletler tarafından desteklenen Suudi koalisyon tarafından kapatıldı.

Kaynak: madhousenews

Haber Ara