Dolar

32,5536

Euro

34,8931

Altın

2.434,10

Bist

9.645,02

Yemen müzakerelerinde 'tutuklu' krizi

Yemen müzakerelerinde taraflar 'tutukluların serbest bırakılması' konusunda nihai karara varamadı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 09:26:30

Yemen müzakerelerinde 'tutuklu' krizi

Kuveyt'te, Yemen hükümeti ile Husi ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisini temsil eden heyetler arasında yapılan görüşmede "tutukluların serbest bırakılması" konusunda nihai karara ulaşılamadığı bildirildi.

Müzakerelere katılan hükümet heyetinde yer alan kaynaklardan alınan bilgiye göre, taraflar arasında bugün gerçekleşen görüşmede, tutukluların serbest bırakılması konusunda nihai karara varılamadı. 

Husi ve Salih'i temsil eden heyetin, tutuklu ve zorla kaybolan kişileri dışında tutarak sadece esirlerin ele alınmasında ısrarcı olmasından dolayı nihai karara varılamadığı, Husilerin siyasi, gazeteci ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 2216 sayılı kararında yer alan kişilerin serbest bırakılmasını istemediği ifade edildi.

'HEYET ANLAŞMAYI ENGELLEDİ'

Husilere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre ise, hükümet heyeti, Savunma Bakanı Mahmut es-Subeyhi'nin yanı sıra birkaç kişinin serbest bırakılmasını istediğini kaydederek, kendilerinin bu geceden itibaren esirleri serbest bırakmayı planladıklarını ancak hükümet heyetinin anlaşmayı engellediğini ileri sürdü.

Husilerin kontrolündeki hapishanelerinde tutuklu bulunanlar arasında Subeyhi'nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in kardeşi Tümgeneral Nasır Mansur Hadi, 119. Tugay Komutanı Tuğgeneral Faysal Recep, İslami Reform Partisi'ne mensup Muahmmet Kahtan ile 14 gazeteci bulunuyor.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Haber Ara