Dolar

32,5266

Euro

34,9114

Altın

2.425,12

Bist

9.722,09

Yemen kabul etti: Sivilleri öldürdük

Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen Koalisyonu sivillerin öldüğü raporlanan beş saldırıdan sadece biri için iddianın doğruluğunu kabul etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-07 09:44:49

Yemen kabul etti: Sivilleri öldürdük

Yemen'de sivil kayıplarla ilgili araştırma yapan "Ortak Bağımsız Heyet", sivilleri hedef aldığı öne sürülen 5 hava saldırısından sadece biri için bu iddianın doğru olduğunu savundu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerince kurulan ve Yemen'deki hava saldırılarında yaşandığı iddia edilen sivil kayıpları araştıran "Ortak Bağımsız Heyet", Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü tarafından işletilen Hacce ilindeki Abes Hastanesine yönelik olanı da kapsayan 5 hava saldırısı hakkındaki raporunu tamamladı.

Heyet adına sonuçların açıklanması amacıyla Kral Selman Hava Üssü'nde düzenlenen basın toplantısında, saldırılardan 4'ünde sivil kayıp yaşanmadığı bildirildi.

Husilere ait askeri aracın hedef alındığı 5'inci saldırıda ise hastanenin hasar gördüğü belirtilerek, koalisyon güçlerinin söz konusu saldırıda zarar gören sivillerden özür dilemesi ve tazminat ödemesi gerektiği kaydedildi.

Hudeyde kentindeki El-Mansuriyye ilçesinde 24 Ağustos'ta hava saldırısı ile vurulan ve okul olduğu iddia edilen yerin uzun süredir Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih güçlerince askeri üs ve silah deposu olarak aktif bir şekilde kullanıldığını aktarıldı.

Öte yandan, 13 Ağustos'ta vurulduğu ileri sürülen okul binasına herhangi bir saldırının yapılmadığı, en yakın hava saldırısının okula 10 kilometre uzaklıkta bir bölgeye yönelik olduğu bilgisi verildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından koalisyon güçlerinin 6 Temmuz 2015 tarihinde Lahic kentinde pazar yerine yapıldığı iddia edilen olayda bu bölgenin herhangi bir şekilde hedef alınmadığı, olay günü pazar yerine 7 ila 10 kilometre uzaklığındaki iki askeri hedefe hava saldırısında bulunulduğu duyuruldu.

Uluslararası Af Örgütü ise 6 Temmuz 2015'te Lahic kentinde pazar yerine düzenlendiğini iddia ettiği saldırıda 40'a yakın kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını duyurmuştu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, 13 Ağustos'ta Yemen'in Sada kentinde bir okula düzenlendiğini iddia ettiği hava saldırısında 10 çocuğun öldüğünü, 28 çocuğun yaralandığını, 15 Ağustos'ta Hacce ilinde örgütün idaresini üstlendiği hastaneye yönelik olduğu öne sürülen hava saldırısında ise 19 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişti. 

Haber Ara