Dolar

32,5855

Euro

34,7622

Altın

2.505,75

Bist

9.693,46

Yemen'i vuran Arabistan'a BM İnsan Hakları üyeliği

Yemen'de 2015 yılından bu yana hava saldırılarına devam eden Suudi Arabistan'ın cuma günü yapılacak olan BM insan hakları komisyonuna dördüncü kez seçilme konusu HRW'den tepki aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-25 13:24:31

Yemen'i vuran Arabistan'a BM İnsan Hakları üyeliği

Dünyanın gözü Suriye ve Irak üzerine kenetlenmiş durumdayken Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon dünyanın en fakir ülkesi Yemen'i vurmaya devam ediyor.

Üç gün sonra yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna Suudi Arabistan'ın üye olarak seçilme ihtimali insan hakları aktivistlerinin tepkisini aldı.

Dünya Bülteni'nin haberine göre; İnsan hakları konusunda en etkili uluslararası kuruluş olan HRW, (Human Rights Watch) Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne çağrıda bulunarak Rusya ve Suudi Arabistan'ın konseyden çıkarılmasını talep etti.

HRW Direktörü Louis Charbonneau konu hakkında şöyle konuştu: “Söz konusu ülkeler konseye üye olduğu sürece, kendi sorumluluklarında olan insan hakları ihlallerini gizlemek için fırsat da bulacaklardır.”

Bir diğer insan hakları örgütü olan Dünya Af Örgütü de (Amnesty International) daha evvel yaptığı bir açıklamada, Suudi Arabistan'ın konseyden çıkarılmasını talep etmişti.

BM Genel Kurulu 47 ülkenin katılımı ile 28 Ekim'de toplanacak ve seçim yapacak. Söz konusu seçimde BM İnsan Hakları Konseyi de yeni üyelerini belirleyecek.

8 Ekim tarihinde, Suudi Arabistan Krallığı'ndan bir savaş uçağı Yemen İçişleri Bakanı Celal El Ravişan'in babasının cenaze törenini hedef almış saldırıda 140 kişi hayatını kaybederken 600 kişi yaralanmıştı.

Mart 2015'ten bu yana dünyanın en yoksul Arap ülkesi bombalanıyor. 24 milyon nüfuslu Yemen'in 3 milyonu yerinden edildi.

İNSANİ YARDIMA DA SİLAH SATIŞINA DA DEVAM

ABD Suudi Arabistan'a, ortalama olarak 2 milyar dolar değerinde silah satıyor. Taziye evine yapılan saldırının hemen ardından İngiltere, acil ateşkes ve Yemen'e insani yardım için bir karar taslağını dolaşıma soktu. Ancak silah ambargosu öneriler arasında yoktu. İngiliz silah üreticisi firma BAE Systems, Suudi hükümetiyle yeni bir anlaşma için görüşmelerini sürdürüyor. 2010'dan beri İngiliz hükümeti 6,7 milyar dolarlık silah satışını onayladı.

BM'DEN SUUDİ ARABİSTAN'IN SALDIRILARININ ARAŞTIRILMASINA RET

BM, Suudi Arabistan'ın Yemen'de işlediği cinayetlerinin araştırılmasına karşı çıktı.

BM İnsan Hakları Konseyi, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki insan hakları ihlalleri ve cinayetleriyle ilgili bağımsız bir araştırma başlatılmasını reddederek, bunun yerine bütün çatışma taraflarınca sivillerin katliamı ve hastanelere yönelik saldırılar ve ihlaller konusunda ulusal bir araştırma komitesinin kurulmasını istedi.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin bu kararı, insan hakları aktivistlerini hayal kırıklığına uğrattı.

TARAFLAR

Yemen'de 1990 yılından bu yana iç gerilim devam ediyor. 1990'dan 2012'ye kadar iktidarda kalan Başkan Ali Abdullah Salih, Arap Baharı sürecindeki protestolarla devrildi. Salih, Arap Yarımadası El Kaidesi'ne (AYEK) karşı savaşta ABD'yle işbirliği yapıyordu. Ayrıca Yemen'in kuzey bölgesinde bulunan, Husi isyancılarına karşı savaşa öncülük etmişti. Salih'in düşüşünün ardından, yardımcısı Abdurabbu Mansur el-Hadi, tek adaylı seçimin galibi olmuş ve derhal 2011'den 2012'ye kadar süren kitlesel protestolarda ışığa çıkan siyasi çelişkileri yumuşatmaya çalışmıştı.

El-Hadi, güney sınırında uysal bir komşu isteyen Suudi Arabistan için önemli bir destekçi oldu. Hatta Husiler'in, AYEK'in, Aden Körfezi'ndeki korsanların ve diğer silahlı grupların varlığıyla, Yemen'deki durumun “Afganistan'dan daha kötü” olduğu konusunda uyarı yapmıştı.

2014 Eylül'ünde, eski düşmanları Salih tarafından desteklenen Husiler başkent Sanaa'ya girip Yemen'in pek çok merkezini kuşattı. Hadi, Suudi Arabistanı'na kaçtı.

BM TEMSİLCİSİNE PROTESTO

Yemen'in başkenti Sana'da Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Vild eş-Şeyh Ahmed'in konakladığı otelin önünde bir grup silahlı kişinin gösteri düzenlediği bildirildi.

Görgü şahitlerinden alınan bilgiye göre, onlarca silahlı kişi, resmi temasları çerçevesinde dün Yemen'e gelen Şeyh Ahmed'in başkent Sana'da konakladığı Sheraton Hotel yakınında gösteri düzenledi.

Protestonun, BM temsilcisi Ahmed'in Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'ni (GPC) temsil eden müzakereci heyetle biraraya geldiği sırada düzenlendiği, toplantının bu durumdan etkilenmediği ifade edildi.

Salih'in partisi GPC'den dün yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan elçisi" olarak nitelendirilen Şeyh Ahmed'in tarafsız olmadığı iddia edilmişti.

Haber Ara