Dolar

32,5875

Euro

34,6701

Altın

2.525,16

Bist

9.524,59

Yemen'deki Etiyopyalı mülteciler iki ateş arasında hayatlarını kaybediyor

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yemen'de bulunan Etiyopyalı mültecilerin İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan tarafından farklı bahanelerle öldürülüp ağır baskılar altında kaldıklarını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-13 16:48:40

Yemen'deki Etiyopyalı mülteciler iki ateş arasında hayatlarını kaybediyor

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), kendi internet sitesinden yayınladığı "Yemen: Husiler Etiyopyalıları öldürüp sınır dışı ediyor" başlıklı açıklamada, iç savaş ve insani krizin yaşandığı Yemen'e kaçak yollarla gelen Etiyopyalı sığınmacıların maruz kaldığı tehlikelere değindi. 

Açıklamada, Yemen'in orta ve kuzey kesimini elinde tutan Husi yönetiminin, Nisan 2020'dan bu yana yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) bahane edip onlarca sığınmacıyı öldürdüğü ya da Suudi Arabistan sınırına doğru zorla sürdüğü ifade edildi.

Sığınmacılar Suudi Arabistan sınır muhafızlarının ateşine maruz kalıyor

Sınıra sürülen sığınmacıların daha sonra Suudi Arabistan sınır muhafızlarının ateşine maruz kaldığına yer verilen açıklamada, ateş sonucu onlarca Etiyopyalı sığınmacının hayatını kaybettiği, yüzlercesinin de canını kurtarmak için dağlık alanlara kaçtığı kaydedildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen sığınmacılar, günlerce susuz ve yiyeceksiz dağlarda kaldıktan sonra Suudi Arabistan yetkililerin ülkeye girişlerine izin verdiğini ancak bu sefer de herhangi bir hukuki itiraz hakkı verilmeden tutuklanıp ülkelerine gönderildiklerini, keyfi olarak hijyenik olmayıp ihlallerin yaşandığı gözaltı merkezlerine kapatıldıklarını kaydetti.

Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu halen yüzlerce sığınmacının sınırdaki dağlık bölgede mahsur kalmış olabileceği düşünülüyor.

Yemen'deki sığınmacıların yüzde 90'ı Etiyopyalı

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre sadece 2019'da Yemen'e yaklaşık 140 bin sığınmacı geldi.

Yemen üzerinden Suudi Arabistan'a geçmek isteyen sığınmacıların yüzde 90'ı Etiyopyalı.

Etiyopyalı sığınmacılar, uzun yıllardır, ülkelerindeki ekonomik zorluk, kuraklık, insan hakları ihlalleri gibi farklı gerekçelerle ilk önce teknelerle Kızıl Deniz üzerinden Yemen'e ve ardından kara sınırın dan kaçak olarak Suudi Arabistan'a geçiyor.

Sığınmacıların bu tehlikeli yolculuk sırasında insan kaçakçıları ve Yemenli yetkililerin alıkoyma, tutuklanma, işkence ve ailelerinden fidye isteme gibi farklı kötü muamelelere maruz kaldığı bildiriliyor.

Haber Ara