Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yemen'deki en büyük esir değişimi sona erdi

Yaklaşık altı yıl önce yıkıcı çatışmanın başlamasından bu yana Yemen ve Suudi Arabistan arasındaki en büyük esir değişimi Cuma günü tamamlandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-17 08:26:16

Yemen'deki en büyük esir değişimi sona erdi

Yaklaşık altı yıl önce yıkıcı çatışmanın başlamasından bu yana Yemen ve Suudi Arabistan arasındaki en büyük esir değişimi Cuma günü sona erdi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), iki gün boyunca Yemen ve Suudi Arabistan'daki beş şehre 11 uçuş gerçekleştirdi.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yemen Kızılayı ve Suudi Kızılayı işbirliği ile gerçekleşen 1056 tutuklunun serbest bırakılması ve nakledilmesinin tamamlanmasını görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu başarı bizi cesaretlendiriyor ve bunun daha fazla tutukluya nakledilmesi ve serbest bırakılması yolunda atılacak bir dizi adımın ilk adımı olmasını umuyoruz" denildi.

Esir değişimi, 2014 ortalarında Yemen'deki kanlı güç mücadelesinin başlangıcından bu yana en büyük mahkûm takası operasyonu. Suudi Arabistan, 2015 yılında Yemen hükümetini desteklemek için, Husilere karşı askeri müdahalede bulunmuştu.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne göre Cuma günü "Aden ile Sana arasında 352 tutuklu" serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlardan 704'ü ise Perşembe günü serbest bırakıldı.

Birleşmiş Milletler himayesinde ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin lojistik organizasyonu ile gerçekleşen esir değişimi, Husi isyancılar tarafından tutulan Suudi ve Sudanlı tutukluları içeriyordu.

ICRC delegasyonu başkanı Katarina Ritz, "Bu mübadele, acı ve ıstıraplarla dolu bir savaşta çok önemli bir olay. Yaklaşık bin aile sevdiklerinin dönüşüyle sevinmeyi başardı. Bu adımın gelecekte daha fazla tutukluyu serbest bırakma çabalarına enerji katacağını umuyoruz" dedi.

Kaynak: AFP

Haber Ara