Dolar

32,4808

Euro

34,9341

Altın

2.434,45

Bist

9.716,77

Yemen'deki BAE hapishanesinde işkence iddiaları

Yemen’de mahkeme olmaksızın hapsedilen kişiler Birleşik Arap Emirlikleri’nin yetkilileri tarafından kitlesel cinsel tacize uğradıklarını belirtiyorlar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-21 11:47:07

Yemen'deki BAE hapishanesinde işkence iddiaları

TIMETURK | ÇEVİRİ

Gizli hapishaneler BAE tarafından idare edilirken mahkumlardan çalınan mektuplar ve çizimler içeride yaşanan insani felaketin ayrıntılarını gözler önüne seriyor.

İSTİSMAR EDİLİYORLAR

Ulaşılan bilgilere göre hapishane görevlileri mahkumları bir sıraya dizerek soyunmalarını ve yere yatmalarını istiyor. AP tarafından elde edilen bilgilere göre mahkumlar çıplak vaziyette aranıyor. Bunun 'kaçak mal araması' olduğu ifade ediliyor.

2_27

DAYAK YİYORLAR

Bu duruma direnenler ise havlayan köpeklerle tehdit edilerek öldürülene kadar dövülüyor.

1_29

İSTİSMAR VİDEOYA ALINIYOR

Tutuklular muhafızlar tarafından cinsel tacize uğrarken diğer görevliler bunu videoya çekiyor.

Haberlere göre mahkumlara genital bölgelerinden elektrik veriliyor veya cinsel organlarına taş asılıyor. Yine sızan bilgilere göre çelik ve tahta sopalar da cinsel istismar amaçlı kullanılıyor.

 3_26

BAE ÜLKENİN BÜYÜK BÖLÜMÜNE HAKİM

Yemen'deki üç yıllık savaş süresince BAE güçleri Yemen hükümeti tarafında savaşarak güneyde toprakların, kasaba ve şehirlerin büyük bir bölümünü ele geçirdiler.

4_23

ADEN'DEN SIZAN BİLGİLER AP'NİN ELİNE GEÇTİ

Yüzlerce IŞİD ve El Kaide şüphelisi olduğu iddia edilen Yemenli BAE'nin gizli 18 hapishanesinde tutuluyor.

Mahkumlar burada herhangi bir suç isnadı ve mahkeme olmadan tutuklu halde bulunuyor. Aden'deki hapishaneden çıkarılan plastik tabaklara tükenmez kalemle yazılan yazılar AP'nin eline ulaştı.

5_13

Birinde sanatçı olduğunu aktaran bir şahıs, dört yıldır tutuklu olduğunu ve üç ayrı hapishane değiştirdiğini belirtti. “Beni herhangi bir suçlama olmadan alıkoyup işkence yaptılar. Bazenbana bir suçlama yöneltseler de ben de suçum varmış gibi itiraf edeyim ve acım sona ersin diledim” dedi. Şahıs, “En kötüsü ise her gün ölmeyi diledim ancak ölemedim” diye ekledi.

7_3

PENTAGON SÖZCÜSÜ: ELİMİZDE GÜVENİLİR KAYIT YOK

Mahkumların verdiği bilgilere göre ülkede en az beş hapishanede cinsel işkence ve aşağılama gerçekleştiliriyor.

BAE Amerika'nın anahtar konumdaki müttefiklerinden biri ve işkence konusunda BM ve insan hakları örgütleri tarafından açığa çıkarılan geniş kapsamlı kayıtlara rağmen Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway, Amerika'nın elinde mahkumalrın işkenceye uğradığına dair hiçbir “güvenilir” kayıt olmadığını belirtti.

 

8_3

18 GİZLİ HAPİSHANE BELGELENMİŞTİ

Eski tutuklular, hapishanedekilerin aileleri, insan hakları savunucuları ve Yemenli askeri yetkililerin açıklamalarıyla ortaya çıkarılan kanıtlarda, aralarında askeri üslerin, limanların, bir havaalanının, özel villaların ve hatta bir gece klubünün olduğu mekanlarda 18 gizli hapishanenin kurulduğu belgelenmişti.

6_8

Yemen'de İran destekli Husiler, merkezi hükümete karşı başlattıkları ayaklanmada ülkenin kuzeyindeki toprakların büyük bölümünü ele geçirmişti. ABD'nin dışarıdan destek verdiği, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Husilere karşı merkezi hükümete destek sağlamak üzere ülkeye askeri müdahalede bulunmuş, bu süreçte BAE güçleri ülkenin güneyindeki çok sayıda kent ve kasabanın kontrolünü ele geçirmişti.

BAE askerleri, ele geçirdikleri bölgelerde çok sayıda Yemen vatandaşını haklarında somut veya yargı kararı bulunmadan El Kaide ve DEAŞ'a mensup oldukları şüphesiyle hapse atmıştı.

Haber Ara