Dolar

32,5779

Euro

34,7839

Altın

2.509,42

Bist

9.693,46

Yemen'de muhalifler arasında 'İşbirliği' krizi

Yemen'de devrik lider Ali Abdullah Salih başkanlığındaki Genel Halk Kongresi (GPC) partisi, Husilerin işbirliği iddialarını yalanladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-25 01:07:57

Yemen'de muhalifler arasında 'İşbirliği' krizi

Parti adına açıklamaların paylaşıldığı "mutamar.net" isimli internet sitesinde yayımlanan açıklamada, GPC Genel Başkan Yardımcısı Sultan el-Burkani'nin, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu desteklediği yönündeki iddianın yalan ve iftira olduğu belirtildi. 

Söz konusu suçlamaların, Husiler ile parti arasındaki "ulusal ittifakı" bozmayı amaçladığı ifade edilen açıklamada, "Şeyh Sultan el-Burkani'nin adını listeye koyanlar, düşmanın (koalisyonun) safında duranlar ve ülke toprakları, halkı, egemenliği ve bağımsızlığı aleyhinde hedeflere hizmet edenlerdir."  ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada, söz konusu listede Burkani dışında adı geçenlerin kimliklerine yer verilmezken, iddiaları ortaya atanlardan parti üyeliği olanların ihraç edildiği bilgisi verildi. 

Husi yanlısı Başsavcı Abdulaziz el-Bağdadi çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi başkanlığındaki hükümeti desteklediği gerekçesiyle aralarında Burkani'nin de yer aldığı bazı GHK yöneticileri hakkında soruşturma başlatmıştı.

GERGİNLİK BİR SÜREDİR DEVAM EDİYOR

Yemen'de darbenin mimarı Husiler ile müttefikleri eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih arasında bir süredir karşılıklı sert açıklamalarla gerginlik yaşanıyor.

Husilerin silahlı kanadı Halk Komiteleri, önceki gün yaptığı açıklamada, Husileri "milis" şeklinde nitelendiren Salih'in "kırmızı çizgiyi aştığını" belirtmişti.

Buna karşılık Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Yasir el-Avvadi, her türlü seçeneğe karşı hazır olduklarını ve kimsenin kendilerini tehdit edemeyeceğini söylemişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler ile Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

Haber Ara