Dolar

32,5170

Euro

34,9440

Altın

2.439,02

Bist

9.716,77

Yemen'de havan saldırısı

Yemen’de İran destekli Şii Husilerin havan topu saldırısıyla Aden’de birçok sivil hayatını kaybetti...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-19 19:10:07

Yemen'de havan saldırısı

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi hükümetine bağlı güçlerin İran destekli Şii Husilere karşı mevzi kazandığı Aden'de, Husilerin havan saldırısında yetkililere göre en az 43 sivil hayatını kaybetti, 100'den fazlası yaralandı.

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun hava desteğini alan Hadi hükümeti yanlısı 'Halk Direnişi' güçleri, Husileri ülkenin en büyük ikinci şehri olan Aden'den çıkarmayı başardıklarını söylemiş ve şehrin 'kurtarıldığını' açıklamışlardı. Yemen hükümetinin iki bakanı, Husilerin şehre girmesinden 4 ay sonra Aden'e dönmüştü. 

Halk Direnişi güçleri, şehrin büyük bir bölümünde kontrolü ele almayı başarsa da bazı bölümlerinde Husilerle çatışmalar sürüyor. Halk Direnişi, Marib'de de üç bölgeyi ele geçirdiklerini açıkladı.

AFP'ye konuşan askeri kaynaklar, Pazar günü Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı Halk Direnişi mensuplarının, Husilerin elindeki Tavahi semtine doğru ilerlediğini söyledi. Hadi'nin Şubat ayında Sana'daki ev hapsinden kaçtıktan sonra sığındığı cumhurbaşkanlığı yerleşkesi de bu semtin içerisinde yer alıyor.

Cumartesi gününden bu yana Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri Tavahi'yi ve şehrin kuzeyindeki Husi mevzilerini hedef alan 15 hava saldırısı gerçekleştirdi. Şehirde çatışmaların sürdüğü bir başka yer olan Krater semtinde de Husiler, Hadi yanlısı güçlerin kuşatması altında.

Görüşmeler bitti, anlaşma yok

Yemen'de çatışmalara son vermek için BM'nin arabuluculuğunda Hadi yönetimi ve Husiler arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. 28 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan Cenevre görüşmeleri, 14 Haziran'a ertelenirken, üç gün süren müzakereler sonuçsuz kaldı.

Görüşmelerde devlet başkanlığı konseyi, yeni parlamento ve hükümetin kurulması konuları çözülemedi. Husiler temel görüş ayrılığının Hadi'nin devlet başkanlığı olduğunu söyledi. Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının ve denizdeki ablukasının gıda ve ilaç sıkıntısına yol açtığını savunan Husiler, 69 gün süren saldırıların ülkeyi bir felakete sürüklediğini öne sürmüştü.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veld Şeyh Ahmed ateşkesin halen mümkün olduğunu belirterek, taraflarda görüşmeyi devam ettirme isteği bulunduğunu söyledi.
Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekâtı başlatmıştı. Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi yönetiminin BM'ye müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyon 21 Nisan'da sona erdi; "Umuda Dönüş" adlı yeni bir operasyon başladı.

Haber Ara