Dolar

32,5121

Euro

34,9634

Altın

2.433,33

Bist

9.783,42

Yemen'de çapraz ateşte kalan bir halk: Romanlar

Yemen'de iç savaş tüm şiddetiyle devam ederken bölgede yaşayan Afrika asıllı Yemen romanları, çingeneleri hem Husi grupları hem de Koalisyon güçleri tarafından çapraz ateş altında yaşamaya çalışıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-18 16:42:40

Yemen'de çapraz ateşte kalan bir halk: Romanlar

Dünya Bülteni'ndeki habere göre, Yüzyıllardır ayrımcılık ve ırkılıkla karşı karşıya kalan al-Akhdam / Khadem / Muhammasheen ya da 'Marjinal' olarak tanımlanan Yemenli Romanlar, ülkede yaşanan iç savaşta en çok mağdur edilenler oldu.

Yemen'in varoşlarında gecekondularda yaşayan, sokak temizliği, ayakkabı boyacılığı yaparak geçinen, bir çoğunun dilencilik yaparak hayatta kalmaya çalıştığı Yemen Romanlarının nüfusu yaklaşık üç milyon civarında.

Hayatta kalmak için bir aşiretin korumasına muhtaç olan Romanlar, ülke tarafından görmezden gelinmeye devam ediyor.

Hem Koalisyon güçleri hem de Husi'ler tarafından bombalanan Romanlar, Taiz ve Sana'da meydana gelen hava saldırılarında battaniye ve çadırdan ibaret yaşadıkları alanları dahi kaybetmiş durumdalar.

Yemen Romanlarının kökeni hakkında eldeki az zayıda belgeye göre, Yemen'e 6. yüzyılda gelen Etiyopyalı askerlerin torunları olduğu iddiası. Bir diğer teori ise Yemen'in sahil şehirlerinde yaşayan Afrika halkı oldukları.

Devlet resmi istatistikleri sayılarını beş yüz bin olarak bildirse de kendileri nüfuslarının üç milyon olduğunu öne sürüyor. UNICEF yaptığı incelemede nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Yemen Romanlarının nüfusunun 2,6 milyon civarında olduğunu açıkladı.

Yemenliler arasında Müslüman olmalarına rağmen ötekileştirilen Romanlar için yaygın olan atasözleri ise bu halkın bölgede nasıl yok sayıldığını ve değersizleştirildiğinin göstergesi olarak duruyor. Yemen atasözü şöyle: "Plakanıza bir köpek dokunursa onu temizleyin ama bir khadem dokunursa kırın"

Haber Ara