Dolar

32,3668

Euro

34,9408

Altın

2.325,85

Bist

9.123,44

Yemen'de BM gözlemcilerine ateş edildi

Yemen'e ateşkes gözlemcisi olarak giden BM yetkililerine ateş edildiği iddia edildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-18 13:37:11

Yemen'de BM gözlemcilerine ateş edildi

Yemen'in liman kenti Hudeyde'de ateşkes gözlemcisi Birleşmiş Milletler ekibine ateş açıldı.

BM Ekibi Şefi Patrick Cammaert'i taşıyan zırhlı araca mermiler isabet etti, olayda kimse zarar görmedi.

Olayla ilgili olarak Husiler ve Yemen hükümet güçleri birbirlerini suçladılar.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, bölgedeki BM ekibinin güvenliğinin sağlanmasının iki tarafın da sorumluluğu olduğunu söyledi.

"ATEŞKESTE DEĞİŞKEN BİR ATMOSFER VAR"

Sözcü, “Yemen'deki tüm grupların oradaki Birleşmiş Milletler görevlilerinin güvenliğinden sorumlu olduklarını önemle hatırlatmak isterim. Hudeyde'de  son derece değişken bir atmosfer söz konusu.” dedi.

Perşembe gerçekleşen olay BM Güvenlik Konseyi'nin Yemen'e 75 gözlemci daha gönderilmesini onaylamasının ardından geldi. 75 gözlemci daha Hudeyde'de barış şartlarını denetlemek üzere bölgeye gidecekler. Söz konusu ateşkes anlaşması her iki tarafın da güçlerini şehirden çekmesini öngörüyor.

Şu ana kadar yaşanan ufak tefek olaylar haricinde ağır bir şekilde de olsa şehirdeki ateşkes anlaşması uygulaması sürüyor.

Hudeyde uzunca bir süredir asilerin denetimindeydi. Ülkeye gelen tüm gıda ve yardımlar liman şehri Hudeyde'den giriş yapıyor. Yemen hükümeti İran'ın bu liman üzerinden Husilere silah gönderdiğini söylüyor.

Yemen'de İran destekli Husiler ve hükümet güçleri arasında devam eden çatışmalar dolayısıyla binlerce sivil hayatını kaybetti.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonda Yemen'e hava saldırıları düzenliyor ve bu saldırılar da binlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu. Süren iç savaş nedeniyle Yemen'de halk açlıktan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya geldi. BM verilerine göre ülkede yaşayanların yüzde 80'i gıda, temiz su ve sağlık hizmetlerinden yoksun durumda.

Haber Ara