Dolar

32,4620

Euro

34,7748

Altın

2.477,90

Bist

9.530,47

Yemen'de BM gerginliği

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planı ülkenin çeşitli illerinde protesto edildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-03 18:57:27

Yemen'de BM gerginliği

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planı, meşru hükümet yanlıları tarafından Yemen'in çeşitli illerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Yemen'in orta kesimlerinde yer alan ve büyük kısmı hükümet güçlerinin kontrolünde bulunan Taiz kentinde düzenlenen gösteriye katılanlar, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin fotoğraflarını taşıdı.

Gösterinin ardından organizasyon komitesinden yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hadi'nin temsil ettiği meşru yönetimin, ülkenin kurtarılması için yürüttüğü savaştaki tutumunu destekliyor ve BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in sunduğu planı reddediyoruz." denildi.

Açıklamada ayrıca Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine Yemen halkının mücadelesine destek olup darbecilere karşı savaşı hızla sonuçlandırmaları çağrısı yapıldı.

Marib ilindeki gösteriye katılan çok sayıda Yemenli de Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına karşı mücadele eden meşru hükümete verdikleri desteği ifade etti.

Gösteride konuşan Marib Valisi Tuğgeneral Sultan el-Arrade, BM'nin planını "kabul edilemez" olarak nitelendirerek, Yemen halkının mücadelesinin boşa çıkarılmasına müsaade etmeyeceğini söyledi.

Arrade, Yemen halkının sonuna kadar ordusunun yanında olacağını ve gerçek barış girişimlerini de destekleyeceğini kaydetti.
BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, geçen hafta sunduğu barış planında, yeni bir cumhurbaşkanı yardımcısı tayin edilmesi, geçiş dönemini yönetecek ve siyasi diyalog sürecinin yeniden başlamasına öncülük edecek ulusal uzlaşı hükümeti kurulması, anayasal sürecin tamamlanması ve akabinde seçimlerin yapılması gibi maddelerin yer aldığını açıklamıştı.

Husiler ve Salih'in partisi Genel Halk Kongresi, bazı temel eksiklere rağmen Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planının görüşülebileceğini bildirirken, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, "BM'nin 2216 sayılı kararına aykırı olduğu" için planı kabul etmediklerini duyurmuştu.
BM Güvenlik Konseyinin 2015 yılında aldığı 2216 sayılı karar, Husilerin ele geçirdikleri kentlerden çekilmelerini, silahların teslim edilmesini ve ardından siyasi düzenlemelere geçilmesini öngörüyor.

Haber Ara