Dolar

32,3679

Euro

34,9588

Altın

2.325,34

Bist

9.079,97

Yemen'de ateşkes ihlali

Yemen'de ateşkes ihlali

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 20:45:12

Yemen'de ateşkes ihlali
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Yemen'de ramazan sonuna kadar çatışmalara ara verilmesi kararına uyulmaması nedeniyle Genel Sekreter Ban Ki-mun'un hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yemen'de zor durumdaki sivillere insani yardım ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesi konusunda BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed'in taraflardan söz aldığını hatırlattı.

Haftasonunda çatışmaların ve hava saldırılarının devam ettiğini kaydeden Dujarric, "Genel Sekreter Ban, Yemen'de insani ara kararına uyulmaması nedeniyle büyük hayal kırıklığı duyuyor. Taraflarla çeşitli düzeyde temaslarımız sürüyor. Hava saldırılarının ve çatışmaların devam etmesine rağmen insani yardım görevlileri imkan buldukları bölgelere hayati önemdeki insani yardımları ulaştırdı" dedi.

"Biz ön koşulsuz 'insani ara' konusundaki çağrılarımızı sürdürüyoruz" diye konuşan Dujarric, Genel Sekreter Ban'ın, hem Yemen içindeki hem de Yemen dışındaki taraflardan ülkede insani felaketin önlenmesi için uluslararası insancıl hukuka uyulmasını talep ettiğini belirtti.

İsmail Veled Şeyh Ahmed'in "insani ara" için Suudi Arabistanlı üst düzey yetkililerle görüştüğünü, Yemenli taraflarla konuştuğunu ve sonunda bu kararın açıklandığını vurgulayan Dujarric, "Farklı taraflar farklı şeyler söylüyor. Biz insani ara için bize verilen taahhütlerle hareket ettik. Öyle ya da böyle nihayetinde Yemen halkının çilesi sürüyor. Çatışmalara ara verilmesi kararı hiç hayata geçirilemedi, bu çok üzücü" dedi.

- "Silahları, elinde tutanlar susturabilir"

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed'in suçlanmasının doğru olmadığını da kaydeden Dujarric, "Silahları susturacak olanlar, ellerinde tutanlardır" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban, perşembe günü yaptığı açıklamada, Yemen'de Cuma gece yarısından ramazan sonuna kadar çatışmalara insani yardım arası verileceğini duyurmuş ancak hafta sonunda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları ve çatışmalar devam etmişti.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Yemen'de BM rakamlarına göre 21 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda. Çatışmalar nedeniyle bir çok bölgeye yardım götürülemediği gibi limanlardan gıda ya da yardım maddesi ulaştırılması da güçlükle yürütülebiliyor.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara