Dolar

32,5873

Euro

34,7911

Altın

2.498,58

Bist

9.457,23

Yemen'de Aden'i ele geçiren BAE destekli güçlerden Riyad'a çağrı

Yemen'de Aden kentini ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçiren BAE destekli Güney Geçiş Konseyi, Suudi Arabistan'da müzakerelere katılabileceğini açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-17 09:57:01

Yemen'de Aden'i ele geçiren BAE destekli güçlerden Riyad'a çağrı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Yemen'de ayrılık yanlısı Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 4 gün süren çatışmalar sonucu 10 Ağustos'ta Aden'deki Maaşık Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile stratejik devlet kurumlarını işgal ederek kentin kontrolünü tamamen ele geçirdi.

Mevcut hükümet ise Suudi Arabistan tarafından destekleniyor ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi Riyad'da ikamet ediyor.

AYRILIKÇILAR: SUUDİ ARABİSTAN'DA BİR ZİRVE OLURSA KATILIRIZ

Güney'deki ayrılıkçılar, Aden'i ele geçirmelerinin ardından Suudi Arabistan'da bir zirveye katılmaya hazır olduklarını söyledi.

Arab News'in haberine göre Güney Geçiş Konseyi (Southern Transitional Council-STC) yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan'a krizi çözme ve tarafları Cidde'de müzakerelere davet etme çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Toplantı, gerekli düzenlemeler tamamlandıktan sonra yapılacaktır" dedi.

BAE'NİN KONUMU

Güneydeki ayrılıkçı hareketin destekçisi BAE, aynı zamanda 2015'ten bu yana Husilere karşı savaşta meşru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu içinde yer alıyordu. Fakat geçen ay koalisyondan da Yemen'deki bazı alanlardan da çekildi. Ayrıca o günlerden beri Arap denizinde yaşanan tanker krizlerinde Suudi Arabistan ile aynı çizgide durmadı. BAE'nin Suudi Arabistan ile dış politika konusunda ayrılmaya çalıştığı belirtiliyor.

Haber Ara