Dolar

32,5445

Euro

34,9009

Altın

2.427,23

Bist

9.645,02

Yemen’de 14 milyon açlıkla mücadele ediyor

Yemen’de savaşın birinci yıl dönümü yaklaşırken ülke nüfusunun %80’i ciddi miktarda insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-24 19:46:24

Yemen’de 14 milyon açlıkla mücadele ediyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL


Oxfam tarafından yapılan araştırmaya göre ülkede bankacılık sektöründe yaşanan krizden dolayı Yemen'de milyonlarca insan açlıkla mücadele etmek zorunda bırakılıyor. Yemen Merkez bankası yiyecek fiyatlarını dengelemeye çalışırken, uluslar arası bankalar yiyecek ithalatçılarına kredi vermekten çekiniyor. Bu da yiyecek ihtiyacının %90'ı ithalat ile karşılandığı ülkede ihracatçıların sevkiyatları askıya alması anlamına geliyor.

Şubat ayında Yemen Merkez Bankası şeker ithalatı için uygun döviz kuru garantisi uygulamasını durdurdu, Oxfam bu uygulamayı buğday ve pirincin takip edeceğini düşünüyor. Oxfam'a göre ülkenin ekonomisinde hakim olan belirsizlik ithalatın daha da gerilemesine ve yiyecek fiyatlarının çok artmasına sebep olacak.

24 milyonluk bir nüfusa sahip olan Yemen'de “14 milyondan fazla insan aç durumda ve büyük çoğunluk ülkenin finansal sistemindeki krizden dolayı ithalat yapılamamasıyla artan fiyatlar karşısında yiyecek almaya güç yetiremeyecek” diyor Oxfam raporu.

Yemen'de dört çocuktan biri yetersiz beslenme sorunu yaşıyor, Taiz bölgesinde yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocukların oranının %30'u bulduğunu aktarılıyor.

Geçtiğimiz yıl Yemen'de 6.100 insan hayatını kaybetti. 2.4 milyon insan yerinden edildi. 21.2 milyon insan yanı ülke nüfusunun %82'si insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor.

Ülkede yaşanan yiyecek krizindeki bir diğer etken de hava saldırıları. Hava saldırıları sonucunda çiftlikler, tarım arazileri ve ikmal yolları ciddi hasara maruz kaldı.

Savaşın başlamasından üç ay sonra Yemen'de bulunan 22 bölgeden 10'u Dünya Gıda Programı tarafından “açlık sınırına bir adım” olarak değerlendirildi.

Yemen'in Taiz şehrinde bazı bölgelerde yiyecek fiyatları yüzde 200 arttı, bazı marketlerde sebze ve çocuk maması dahi bulunmuyor. Taiz sakinleri savaşın yoğunlaştığı zamanlar yiyecek bulamadıklarını ve 36 saati aç geçirdiklerini aktarıyor.

Ülkenin batısındaki Hudeydiye bölgesinde nüfusun %31'i yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya ki bu oran 2014 yılında %18.3'tü.

Haber Ara