Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yemen: BM hızlıca uluslararası gözlemci göndermek istiyor

İsveç'te, Yemen'deki çatışmaların iki ana aktörü arasındaki beklenmedik anlaşmanın ardından Güvenlik Konseyi mümkün olduğunca anlaşmanınhızlı bir şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-15 15:15:35

Yemen: BM hızlıca uluslararası gözlemci göndermek istiyor

Konuyla ilgili olarak İngiliz kalem tarafından bir karar taslağı hazırlanıyor. BM'nin ocak ayı sonlarında davet etmeyi umduğu görüşmelerin devam etmesi halinde, Stockholm'deki ana çizgilerin onaylanması gerekiyor.

Özel elçi ayrıca anlaşmanın hemen ardından gözlemcilerin yürürlüğe giren ateşkesi izleme çağrısında bulundu. Ancak El-Hudeyde'de anlaşma çoktan bozulmuştu. Cuma gecesi,liman kentinde çatışmalar rapor edildi.

Marie Bourreau

Analiz

Temkinli bir iyimserlik, Cuma günü diplomatiklerin ruh halini karakterize etti. Bu durum, BM'nin son yıllarda büyük bir krizin ilk diplomatik başarısını kazanmasının memnuniyetini gizlemedi.

Yemen hükümet temsilcileri ile Husi isyancıların Stockholm'de el sıkışması gerçekten umut veriyor olsa da, diplomatlar da anlaşmanın El-Hudeyde limanında uygulanmasının zorluğunun farkındalar.İngiliz büyükelçi, zaman israfınınimkansız veher dakikanın önemli olduğunu söyledi.

Yemen özel elçisi Martin Griffiths, gözlemcilerin hızlı bir şekilde görevlendirlmesini istedi.

Bir BM kaynağına göre,New York'taönümüzdeki hafta gibi erken bir tarihte sunulacak bir kararla onaylanması gerekiyor.

Bu izleme mekanizması, Yemen nüfusunun Stockholm Anlaşmasının faydalı etkisini hızlı bir şekilde hissetmesini sağlamalıdır. Çünkü diplomatlara göre, Yemen'deki olası bir barışa doğru bu ilk adımın başarısı olacaktır.

 

Kaynak:Rfi.fr

Haber Ara