Dolar

32,3297

Euro

35,0436

Altın

2.280,79

Bist

8.993,96

Yemen barış müzakereleri Cenevre'de başlıyor

Yemen'de barış sağlanması için planlanan müzakereler bugün Cenevre'de başlayacak. Yemen'deki siyasi tarafların temsilcilerinin müzakerelere katılmak için yola çıktığı öğrenildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 01:02:21

Yemen barış müzakereleri Cenevre'de başlıyor

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bugün Cenevre'de başlayacak Yemen müzakereleri öncesinde Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani ile bir araya geldi.

Müzakereler kapsamında, BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed ise görüşmelere gözlemci düzeyinde katılacak Yemen'deki barış sürecine destek olan G-16 ülkelerinin temsilcileriyle görüştü.

Türkiye'nin Yemen Büyükelçisi Fazlı Çorman, görüşmelerin ardından değerlendirmelerde bulundu.

Çorman, BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed'in, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ve Avrupa Birliği'nin de dahil olduğu G-16 ülkelerinin temsilcilerine Yemen'deki son durum hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini söyledi.

Görüşmeler konusunda her zaman "iyimser" olduklarını ve umut olmadan ilerleme kaydedemeyeceklerini ifade eden Çorman, müzakere sürecinin son aylarda durduğunu ve bu süreci yeniden başlatmayı umut ettiklerini belirtti.

Müzakereler için bütün bileşenlerin hazır olduğunu, barışçıl çözüme kolayca ulaşılabileceğini ve ulusal diyalog konferansı sonuçlarının ve taslak anayasanın hazır olduğunu kaydeden Çorman, "Yemenli taraflar, istekli davranıp gücü ve ülkenin geleceğini paylaşmayı kabul ederse, sadece iki ayda çözüm bulunabilir" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban, G-16 ülkelerinin temsilcileriyle bir araya gelecek. G-16 ülkeleri arasında Türkiye, ABD, Çin, Fransa, Rusya, İngiltere, Bahreyn, Suudi Arabistan, Almanya, Japonya, Hollanda, Mısır, Kuveyt, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ve Avrupa Birliği yer alıyor.

Yemenli heyetler yola çıktı

Yemen'deki siyasi tarafların temsilcilerinin, İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün başlayacak müzakerelere katılmak üzere ülkeden ayrıldığı bildirildi.

Siyasi kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husilerin 3, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin 6, Güney hareketi, Yemen Sosyalist Partisi ve El-Kerame Partisi'nin 2'şer kişiden oluşan temsilci heyetleri, BM tarafından gönderilen uçakla ülkeden ayrıldı.

Salih'in partisi Genel Halk Kongresi de resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, parti heyetinin Sana Havalimanı'ndan ayrıldığını duyurdu.

Görüşmelerin düşük seviyede gerçekleşmesi beklenirken, müzakerelerin 17 Haziran'da sona ermesi planlanıyor.

Haber Ara