Dolar

32,5341

Euro

34,9396

Altın

2.438,05

Bist

9.716,77

Yazar Aslı Erdoğan, Türkiye’ye dönmeyi reddetti

2017 yılından beri Almanya’da sürgün hayatı yaşayan yazar ve gazeteci Aslı Erdoğan, geçen Cuma günü “terörist eylemler” suçlamasından beraat etmesinden sonra yaptığı açıklamada, başka bir tutuklamanın ölüm anlamına geleceğini belirterek, ülkesi Türkiye’ye dönmeyi reddettiğini açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-17 09:39:58

Yazar Aslı Erdoğan, Türkiye’ye dönmeyi reddetti

buyuk_237

2017 yılından beri Almanya'da yaşayan yazar ve gazeteci Aslı Erdoğan, geçen Cuma günü “terörist eylemler” suçlamasından beraat etmesinden sonra yaptığı açıklamada, başka bir tutuklamanın ölüm anlamına geleceğini belirterek, ülkesi Türkiye'ye dönmeyi reddettiğini açıkladı.

Aslı Erdoğan, Fransız Haber Ajansı muhabiriyle yaptığı telefon görüşmesinde, "Mevcut koşullar altında hapis riskine geri dönemem” diyerek, bir röportajda veya başka bir yerde söylediklerinin mahkemede açılacak yeni bir davada delil olarak kullanılmasından endişe ettiğini söyledi.

“Başka bir tutuklanma benim için ölüm demek” diyen yazar Aslı Erdoğan, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararına şaşırdığını açıklayarak, “Böyle bir kararı beklemiyordum. Dürüst olmak gerekirse şaşırdım. Neredeyse, dünyadaki herkes, benim mahkûm edileceğimi düşündü” dedi.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi davasında İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, önceki gün Aslı Erdoğan hakkında, "silahlı terör örgütü propagandası" suçundan düşme, diğer suçlardan beraat kararı vermişti.

Özgür Gündem gazetesine yönelik açılan dava kapsamında "silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla Ağustos 2016'da tutuklanan yazar ve gazeteci Aslı Erdoğan, dört buçuk aya yakın cezaevinde kalmıştı.

2016 yılında tahliye edilen Aslı Erdoğan 2017 yılının Eylül ayında pasaportu iade edildikten sonra burslu olarak geldiği Almanya'nın Frankfurt şehrine yerleşmişti.

25 Nisan 2019'da Türkiye'deki gelişmeleri Deutsche Welle'ye (DW) değerlendiren Aslı Erdoğan, “Türkiye'ye dönmek istiyor musunuz?” sorusuna şöyle cevap vermişti:

“Hayır, muhtemelen başka bir yere giderim. Türkiye'ye geri dönme umudum giderek azalıyor. Duruma gerçekçi baktığım zaman önümüzdeki en az 10 seneyi yurt dışında geçirmek üzere plan yapmam gerekiyor. Günümüzde Türkiye'de mahkeme önünde olanlara çok ağır cezalar veriliyor.”

Mart 2019'da Fransız Haber Ajansına konuşan ve Türkiye'ye ağır suçlamalarda bulunan yazar Aslı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin "faşist bir rejimle yönetildiğini" belirterek; "Türkiye'yi 1940'ların değilse de 1930'ların Almanya'sına benzettiğini" ve "Türkiye'deki gelişmelerin boyutunun Nazi Almanya'sı düzeyine geldiğini" söylemişti.

Yazar Aslı Erdoğan'ın son olarak Belçika'da yayımlanan Le Soir gazetesine verdiği mülakatta da, ‘Türklere okula başlar başlamaz Kürtlerden nefret edilmesi öğretiliyor' dediği iddiası Türkiye'de tartışmalara ve tepkilere neden olmuştu. Tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kalan Aslı Erdoğan, Le Soir gazetesine açıklama yapmadığını, ifadelerin kesinlikle kendisine ait olmadığını söylemişti.

ASLI ERDOĞAN KİMDİR?

1967 doğumlu olan Aslı Erdoğan, üniversitede bilgisayar mühendisliği ve fizik okudu. İş gereği Cenevre ve Rio de Janeiro'da yaşayan Erdoğan, fizik üzerine yaptığı doktora eğitimini yarıda bırakıp yazmayı tercih etti.

Erdoğan'ın aldığı ödüller arasında 2010 yılındaki Sait Faik Hikaye Armağanı, 2017'deki Erich Maria Remarque Barış Ödülü ve 2018 Simone De Beauvoir Kadın Hakları Ödülü yer alıyor.

Aslı Erdoğan'ın Türkçe olarak 2009 yılında yayımlanan “Taş Bina ve Diğerleri” kitabı, Almanca olarak Mart 2019'da yayımlandı. Kitabın Almanca baskısındaki ön sözünde Erdoğan, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda geçirdiği dört aylık süreyi yazdı.

 

Haber Ara