Dolar

32,3289

Euro

35,0645

Altın

2.300,82

Bist

9.042,15

Yayalar sürücüsüz araçları durdurabilecek

İngiltere'de araştırmacılar, yayaların, sürücüsüz araçları el işareti ile durdurabileceği elektronik bir sistem geliştirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-13 20:18:31

Yayalar sürücüsüz araçları durdurabilecek

İngiliz medyasında yer alan haberde, Londra Kraliyet Sanat Kolejindeki araştırmacılar, sürücüsüz araçların seyir halinde olduğu trafikte yayaların karşıdan karşıya geçme sürecini kolaylaştırmayı hedefleyen elektronik bir sistem tasarladı.

"Blink" adı verilen bu sistem sayesinde, araç üzerindeki sensörlerin, yayaların hareketlerini okuyabildiği ifade edildi.

Aracın ön camı ile arka pencelerine yerleştirilen ışık yayan diyotlar ile çalışan sistem, yayalara, aracın kendilerini algıladığını ve geçişe izin verdiğini görsel olarak belirtiyor.

Yaya, yolun karşısına geçmeden önce elini 'dur işareti' yapar gibi kaldırırsa, araç üzerindeki sensörler bu hareketi algılayabiliyor ve aracın daha fazla ilerlememesini sağlıyor.

"Trafik tıkanıklıklarına neden olabilir" eleştirileri yapılıyor

Araç, durduktan sonra da yayaya güvenli bir şekilde yolun karşısına geçebileceğini gösteriyor.

Sürücüsüz araçların etrafındaki yayaları daha fazla rahatlatmak amacıyla geliştirilen sistemin eleştirilere maruz kaldığı ifade ediliyor.

Haberde, sistemin, araç kullanmayanlara fazlasıyla kontrol imkanı verdiği ve yayalar tarafından gereğinden fazla kullanılması durumunda trafik tıkanıklıklarına neden olabileceği gerekçesiyle eleştirildiği kaydedildi.

Haber Ara