Dolar

32,3261

Euro

35,0721

Altın

2.308,86

Bist

9.079,97

Yavuz Sultan Selim'in yadigarı köprü restore edildi

Yavuz Sultan Selim'in 1516'da Mısır seferine giderken Yozgat'ta Kanak suyu üzerine yaptırdığı ve 5 asırdır ayakta kalmayı başaran üç kemerli Karabıyık köprüsü, restore edilerek ulaşıma açıldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-01 09:12:43

Yavuz Sultan Selim'in yadigarı köprü restore edildi

Yozgat'ta, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan 5 asırlık tarihi köprü, restore edilerek ulaşıma açıldı.

Yavuz Sultan Selim'in 1516'da Mısır seferine giderken Kanak suyu üzerine yaptırdığı, 5 asırdır ayakta kalmayı başaran üç kemerli köprüde yaklaşık 1,5 yıl önce restorasyon çalışması başlatıldı.

Aslına uygun yürütülen restorasyon çalışmalarında, sel sularının getirdiği molozlarla kapanan üçüncü kemer de ortaya çıkartıldı.

Yaklaşık 1,5 yılda tamamlanan restorasyonun ardından köprü, yeniden hizmet vermeye başladı. Yavuz Sultan Selim'in eserine sahip çıkıldı 

Yozgat Valisi Kadir Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yavuz Sultan Selim'in yadigarı köprünün çok yıprandığını ve kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Kayseri Anıtlar Kurulu kararıyla geçen yıl köprünün restorasyon işlemlerinin başladığını aktaran Çakır, "Restorasyon çalışması bu yıl tamamlandı. Restorasyonda olması gerektiği gibi köprü aslına uygun olarak kireç taşından yeniden yapıldı. Hem köprü hizmete açıldı hem de ata yadigarı imparatorluğumuzun büyük padişahı Yavuz Sultan Selim'in eserine sahip çıkılmış oldu." diye konuştu.

Sarınınören köyü muhtarı Keşmen Ersoy da "Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferine giderken yapmış oldu tarihi köprü yakın zamanda ulaşıma açılacak. Çok yıpranmıştı, şimdi de restorasyonu yapıldı çok güzel oldu." dedi.

Köylülerden Ekrem Salman da restorasyon ile tarihin yeniden canlandığını belirtti. Köprünün eskiden virane olduğunu dile getiren Salman, restorasyonun yapılmasına emeği geçenlere teşekkür etti.

Haber Ara