Dolar

32,5829

Euro

34,8302

Altın

2.417,41

Bist

9.645,02

Yavru vatan Kıbrıs o kadar yakın ki!

Gerçekten sıcak havalardan hoşlanıyor ve tam anlamıyla bir yaz tatili yapmak istiyorsanız Kuzey Kıbrıs seyahatinizi yaz aylarında planlayabilirsiniz.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-08 14:38:52

Yavru vatan Kıbrıs o kadar yakın ki!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz'de yer alan Kıbrıs adasının kuzey bölgesinde konumlanır. Ada, Türkiye'nin 70 km güneyinde, Suriye'nin ise 100 km batısında bulunur. Akdeniz'in üçüncü büyük adası olma özelliği taşıyan Kıbrıs'ın güneyinde Mısır, güneydoğusunda ise Lübnan ve İsrail yer alır. Kıbrıs adası, Yunanistan'a 950 km uzaklıktadır.


Kuzey Kıbrıs'a Ne Zaman Gidilir?


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, tıpkı ülkemizin güneyindeki tatil yöreleri gibi Akdeniz iklimine sahiptir. Doğal olarak ülkede sıcaklıklar yıl boyu belirli bir seviyenin üzerinde seyreder. Kurak olarak değerlendirilebilecek bir iklime sahip olan ülkede en sıcak dönem temmuz ve ağustos aylarıdır. Bu aylarda 40 dereceye varan sıcaklıklar görülebilir. Kuzey Kıbrıs, kış aylarında ise daha ılıman hava koşullarına sahne olur. Ülkenin yıllık ortalama sıcaklığı 19 derecedir.
Gerçekten sıcak havalardan hoşlanıyor ve tam anlamıyla bir yaz tatili yapmak istiyorsanız Kuzey Kıbrıs seyahatinizi yaz aylarında planlayabilirsiniz. Ancak bunaltıcı sıcaklardan uzak durmayı hedefliyorsanız mayıs, haziran veya eylül, ekim gibi dönemleri tercih edebilirsiniz. KKTC'de deniz suyu sıcaklığı sonbahar aylarının ortalarına kadar oldukça yüksek seviyelerde seyreder.

Kuzey Kıbrıs Festivalleri


KKTC, özellikle yaz aylarında birçok festivale ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapar. Haziran ve temmuz aylarında Güzelyurt şehrinde Güzelyurt Portakal Festivali düzenlenir. Bu eğlenceli etkinliğe Türkiye'den de birçok sanatçı katılır. Gazimağusa kenti de temmuz ayında festivallere sahne olan şehirler arasındadır. Uluslararası birçok şarkıcı ve müzisyenin de katıldığı Gazimağusa Festivali, ülkede düzenlenen popüler etkinliklerden bir tanesidir. Ada ülkesinin büyük şehirlerinden biri olan Girne ise ekim aylarında Uluslararası Girne Zeytin Festivali'ne ev sahipliği yapar. Kuzey Kıbrıs gezinizde ülkede düzenlenen festivallere katılmayı planlıyorsanız, seyahat takviminizi bu etkinliklere göre ayarlayabilirsiniz.


Kuzey Kıbrıs'ta Gezilecek Yerler


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, oldukça küçük bir ülke olmasına rağmen gezilecek yerler anlamında ziyaretçilerine birçok seçenek sunar. Ülkenin en büyük iki şehri olan Lefkoşa ve Girne başta olmak üzere adanın birçok bölgesinde turistik anlamda cazibeye sahip yapılar ve mekanlar bulunur. Deniz tatili için de sıklıkla tercih edilen bir destinasyon olan KKTC, çok sayıda görülmeye değer plaja sahiptir.
Ercan Havalimanı'na da ev sahipliği yapan Kuzey Kıbrıs'ın en büyük şehri Lefkoşa, adayı ziyaret eden gezginlerin genellikle ilk durağı olur. Tarihi ve kültürel birçok yapıya ev sahipliği yapan kentte gezilecek pek çok yer bulunur. Her ne kadar ismiyle zaman zaman kafa karışıklığına neden olsa da Girne'de değil Lefkoşa'da yer alan Girne Kapısı, şehirde görülmesi gereken yerler arasında en üst sıralarda yer alır. Bu ilginç yapının yanı sıra 1500'lü yıllarda Venedikliler tarafından inşa edilen Venedik Sütunu, ada ülkesinin en önemli Gotik eseri olarak kabul edilen Selimiye Camii ve tarihi 12. yüzyıla kadar dayanan Machairas Manastırı da Lefkoşa'da yer alan önemli tarihi yapılar arasındadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapacağınız seyahatlerde rotanıza mutlaka eklemek isteyeceğiniz şehirlerden bir tanesi de Girne'dir. Ada ülkesinde eğlence ve yaz turizminin merkezi olarak kabul edilen Girne, aynı zamanda tarihi ve kültürel açıdan da oldukça zengin bir gezi deneyimi vadeder. Girne Kalesi ve bu kale içerisinde yer alan Batık Gemi Müzesi şehirdeki en popüler gezi noktaları arasındadır. Aynı zamanda Ağa Cafer Paşa Camii ve Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit olan askerlerin anısına inşa edilen Boğaz Şehitliği de Girne seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.


Kuzey Kıbrıs'ın yalnızca iki büyük şehrini görmekle kalmak istemeyen gezginleri bekleyen alternatif rotaların başında ise Gazimağusa şehri gelir. Ada ülkesinin doğusunda konumlanan şehir, bir liman kentidir. Salamis Antik Kenti başta olmak üzere Lala Mustafa Paşa Cami (Aziz Nicholas Katedrali), St. Barnabas Manastırı, Namık Kemal Zİndanı ve Müzesi, İkiz Kiliseler, tarihi Mağusa Surları gibi birçok ilgi çekici yapıya sahip olan şehirde Glapsides Plajı da özellikle adayı yaz ayında ziyaret eden gezginlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır.


Kuzey Kıbrıs'ta Ne Yenir?


Kuzey Kıbrıs mutfağı, klasik Türk mutfağının izlerini taşır. Akdeniz lezzetleri ve Rum esintileriyle harmanlanan Kuzey Kıbrıs yemek kültürünün en sembolik lezzetlerinden biri hellim peyniridir. Ülkemizde Kıbrıs peyniri olarak da adlandırılan bu lezzetli ürünü ana vatanında çok çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Hellimin yanı sıra ülkenin geleneksel yemeklerinden biri olan şeftali kebabı, Kıbrıs köftesi ve mantı benzeri yapısıyla damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakan piruhi de Kıbrıs'ta tadılması gereken yemekler arasındadır.

 

Haber Ara