Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yaş arttıkça doğurganlık azalıyor

Yaşlanmayla birlikte kadınların yumurta rezervlerinin azaldığı konusunda uzmanları uyarılarda bulundukları düşünüldüğünde,40 yaş sonrası bir kadının doğurganlığı yüzde 90 oranında azalabiliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-02 14:30:48

Yaş arttıkça doğurganlık azalıyor

 Kadınların en büyük psikolojik handikaplarından birisi çocuk doğurma konusunda geç kalmak.

Yaşlanmayla birlikte kadınların yumurta rezervlerinin azaldığı konusunda uzmanları uyarılarda bulundukları düşünüldüğünde,40 yaş sonrası bir kadının doğurganlığı yüzde 90 oranında azalabiliyor. 46 yaşındaki bir kadından yumurta elde edebilirsiniz ancak onun genetik olarak sağlam olma ihtimali yüzde 1'in altında.
Düzenli adet görenbir kadının bir yıllık düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamaması durumunda mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurması gerektiği hususunda da öneriler mevcut.
Kadınların üreme oranı 35'ten sonra giderek düşüyor. 35 yaş üstündeki kadınlarda ise genellikle bekleme süresi bir yıl değildir. Bu yaştan sonra hemen 6 ay içerisinde eğer gebelik olmuyorsa onun ardından bu konunun uzmanlarıyla görüşmeleri gerekmekte.

Hangi yaş grubu öneriliyor?

Yumurta kalitesinin azalma nedeni yaş faktörü. Yaş en temel ve bağımsız faktör. Bir kadının en doğurgan olduğu yaş 20 ile 29 yaş aralığı. Bu yaşta hem yumurta rezervi, hem kalitesi iyidir. 40 yaşından sonra bir kadının doğurganlığı yüzde 90 oranında azalır. Kadının eğer ailesinde 40 yaş öncesi bir menopoz öyküsü varsa, daha önce herhangi bir sağlık problemi nedeniyle yumurtalık cerrahisi geçirdiyse, her iki yumurtalığı ya da tek bir yumurtalığında çikolata kisti öyküsü varsa bu tür durumlarda mutlaka daha erken kadın doğum uzmanına başvurmak önemli.

Bir insan 38, 40 yaşında da gebe kalabilir ama olasılıklar giderek azalır. Uzmanlar, kadınlara çocuk sahibi olmayı ertelememelerini öneriyor. Obezite bu noktada önemli bir sağlık sorunu. Sigara hiç önerilmeyen bir alışkanlık. Dengeli beslenme ve spor oldukça önemli. Yumurtalıklar için yaş tamamen bağımsız bir faktör.

Haber Ara