Dolar

32,4967

Euro

34,7667

Altın

2.471,86

Bist

9.530,47

Yargıtay'da rekor dosya sayısı

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay'daki iş yüküyle ilgili önemli bilgiler paylaştı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-21 20:03:43

Yargıtay'da rekor dosya sayısı

İstanbul'da yapılan “Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu" sempozyumunda konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay'daki dava dosya sayısının 1 milyona dayandığını söyledi.

Ajanslarda yer alan bilgide; Toplantıda konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit Yargıtay'ın 1 milyon dava sınırına dayandığını belirtti. Sempozyuma TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da katıldı.

Sempozyumda konuşan Yargıtay Başkanı Cirit, geçtiğimiz yıl içerisinde 600 bin Yargıtay kararını kamu erişimine açtıklarını belirtti.

Cirit, “Önümüzdeki haftadan itibaren Yargıtay'ın şeffaflığı ve saygınlığı adına tüm Yargıtay dairelerinin kararlarını kamu erişimine açıyoruz" dedi. 15-20 yıl öncesine baktığında vatandaşların adliyelere müşteki girip sanık çıktığını, Filistin askılarının olduğunu belirten Cirit,“Son dönemlerdeki teknolojik gelişmelerle birlikte suç ve suçluyla mücadelede çok daha ileri mücadele tekniklerimiz oluştu” diye konuştu.

1 MİLYONA DAYANDI

Yargıtay'ın 1 milyon dava sınırına dayandığını belirten Cirit, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hukuk sisteminin sürdürülebilir ve sağlıklı olma hali yok. Onun için tüm dünyanın denediği çözüm yollarını denemek zorundayız. Tüm Çin Yargısı 19 milyon dava çözüyor. Diğer uyuşmazlıklarla birlikte çözdükleri dava sayısı da 19 milyon. Ne kadar yargı içinde çözülüyorsa o kadar da yargı dışında çözülüyor. İngiltere'de hukuki davaların yüzde 98'i arabuluculuk sistemiyle çözülüyor, yüzde 2'si yargı içine giriyor. Böylelikle daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yargı sistemi, kaliteli bir adalet sistemine ulaşmanız mümkündür. Toplumun bir parçası olan hakimlerin, halkın güveni olmaksızın adaleti etkin bir şekilde yönetmeleri mümkün değildir. Toplumda oluşturulan güven ortamı, bireylerin hukuki güvenlik ve barış içerisinde yaşanması olarak sağlar. Yargıya ilişkin değişiklikler toplumda karşılık bulmazlarsa yargıya olan güven azalır, bu durum uyuşmazlıkları tetikler. Ülkemizde neredeyse her üç kişiden davacı ve davalıdır. Her konu neredeyse mahkemeye, hatta yüksek mahkemeye taşınabildiği adalet sisteminin arzu edilen düzeyde iyi sonuçlar vermesi oldukça güçtür."

İYİ HUKUK SİSTEMİ İÇİN İYİ HUKUKÇUYA İHTİYAÇ VARDIR

Son yıllarda ülkemizde en önemli sorunlarından bir tanesinin de iyi hukukçu yetiştirmekte yaşadığımız güçlükler olduğunu belirten Cirit, “İyi hukuk sistemi için iyi hukukçulara ihtiyaç vardır. İyi hukukçu ise ancak doğru yapılandırılmış eğitim sistemi üzerinde kurgulanan hukuki eğitimle sağlanmaktadır" diye konuştu.

Haber Ara