Dolar

32,5568

Euro

34,9594

Altın

2.429,52

Bist

9.722,09

Yargıda devrim yolda!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yargıda önemli değişliklerin olacağının işaretini verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-19 03:54:56

Yargıda devrim yolda!

Yargıda çok önemli değişikliklere gidileceğini açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Vatandaş, dava açtığı gün mahkemenin ne zaman sonuçlanacağını bilecek” mesajını verdi.

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre; Gazetelerin yargı muhabirleriyle önceki gün kahvaltıda buluşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yargıda yapılması planlanan ve vatandaşın hayatını da kolaylaştıracak yenilikleri anlattı. Bozdağ, şunları söyledi:

YARGI VERİ BANKASI

Türkiye'deki bütün adliyeler, her yıl faaliyet raporu hazırlayacak ve bu raporlar kamuoyuna açıklanacak. Herkes, hangi hâkim ya da savcının, hangi mahkemenin ne yaptığını görecek. Koruyucu ve önleyici hukuk uygulaması kapsamında, dava ve soruşturmalarla ilgili, il, ilçe, köy, belde, mahalle, sokak, mevsim, zaman, yaş, meslek, eğitim durumu gibi bilgilerin ve yargıyla alakalı akla gelebilecek muhtemel bütün cevapların bulunabileceği adli veri bankası oluşturulacak.

İSTİNAF MAHKEMELERİ

İstinaf mahkemeleri, 2016'da faaliyete geçirilecek. İdari yargı davalarının yüzde 81'i istinafta kesinleşecek. Hukuk ve ceza yargılamalarında, davaların yüzde 89'u istinafta kesinleşmiş olacak. İstinafta dosyalar, ilk derece mahkemesine geri gönderilmeyecek. İlk derece mahkemesi gibi deliller ele alınacak ve dosyanın eksiği tamamlanarak karar verilecek. 

VAKTİNDE TECELLİ

Vatandaşımız şikâyette bulunduğunda, kendisine dilekçesinin ne kadar sürede neticelendirileceği bildirilecek. Dava açan herkes, davasının kaç ay, kaç günde biteceğini bilecek. Mesela bir boşanma davasının ne kadar süre içinde tamamlanacağı, vatandaşa bildirilecek. Hâkim ve savcılar da işi ne kadar zamanda bitirmesi gerektiğini bilecek. Böylece, adaletin vaktinde tecellisine katkı sunulacak. Bu süreleri aşanlar hakkında birtakım müeyyideler uygulanacak. 2016 Mart ayında adım atacağız.

SERTİFİKALI BİLİRKİŞİ

Adli Tıp Kurumu'nun yeniden yapılandırılması son derece önemli. Bilirkişilik sertifikalandırılacak. İşini doğru yapmayanlar bir daha bilirkişilik yapmayacak. Sahte rapor düzenleyen bilirkişilere cezayı artıracağız.

DEVLET SIRRI KURULU

Şu andaki uygulamada, devlet sırrına mahkemeler karar veriyor. Yeni yasa, bir kurul getiriyor. Neyin devlet sırrı olup olmadığına, o kurul karar verecek.

KİŞİSEL VERİLER KANUNU

Meclis'e göndereceğimiz ilk yasa, Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun olacak.

Haber Ara