Dolar

32,3764

Euro

35,0246

Altın

2.326,54

Bist

9.142,40

Yaptırımlara rağmen Amerika Rusya'dan füze motorları almaya devam ediyor

Trump yönetimi ve Amerikan Hazine Bakanlığı geçtiğimiz hafta birçok Rus şirketi ve milyonerine, Rusya’nın askeri ve istihbarat ajanslarına siber saldırılar ve diğer kötücül eylemlerde verdikleri sözde destek nedeniyle yaptırımlar getirdi. Ancak bu en yeni ve sıkı Amerikan yaptırım halkasına rağmen Rusya’nın iki grup füze motorunu Amerikan Hava Kuvvetleri’ne 2018 yılında telim edeceği belirtildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-06-18 13:42:26

Yaptırımlara rağmen Amerika Rusya'dan füze motorları almaya devam ediyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

TASS haber Jaansı'na açıklama yapan makine üreticisi Energomash Scientific and Production Association'ın Baş mühendisi Pyotr Lyovochkin, Trump yönetimi ve Amerikan Hazine Bakanlığı'nın yaptırım uyguladığı Rusya'dan füze motorları almaya devam ettiğini söyledi.

Convair Division of General Dynamics tarafından üretilen Atlas 3 ve Atlas 5 adlı füzelerin, Antares füzeleriyle birlikte Amerikan Hava Kuvvetleri için yüklerini daha yüksek yörüngelere boşaltmada en ucuz ve ulaşılabilir çözümler sunduğu belirtildi.

Çokları tarafından farkedilmemekle beraber, Atlas füze ailesi ve Antares tipi füzelerin ilk aşamada Rus füze motorlarına ihtiyaç duyduğu aktarıldı. Haberde ise Rusya üretimi RD-180 ve RD-181 model füze motorlarına olan bu bağlılığın tehlikeli bir milli güvenlik tehdidi yaratacağı öne sürüldü. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin Energomash şirketi ile sözleşmesi ise 2019'un ikinci yarısına kadar uzanıyor.

Senato Ödenek Komitesi Başkanı Richard Shelby ise Senato'daki son Hava Kuvvetleri bütçesi oturumunda konuyu gündeme getiren kişi oldu.

RUS FÜZE MOTORLARINA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR

Hava Kuvvetleri Amerika'nın tamamen yerli ULA, SpaceX ve Orbital ATK şirketlerinden yeni roketlerle ilgili öneriler alsa yeni roketler geçişin birkaç yıl alacak olması nedeniyle Rus füze motorlarına bağımlılığın sürdüğü de belirtiliyor.

Ancak öte yandan 2014 yılında her iki ülke için de zorlayıcı olan Ukrayna krizi döneminde bile Amerika'nın Rus füze motorlarına bağımlılığının Kongre tarafından ciddi şekilde ele alındığı RD-180 ile RD-181 modelin yasaklandığı belirtildi.

Yasağın 2015 yılında kaldırılmasının ardından ise Amerikan Hava Kuvvetleri 2016 yılı için geniş çaplı bir bütçeyi gündemine almıştı.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara