Dolar

32,3787

Euro

35,0516

Altın

2.326,54

Bist

9.076,20

Yapay zeka günlük hayatımıza ve evlerimize nasıl giriyor?

Evinizi uzaktan yönetmek artık her zamankinden daha kolay. Yapay zeka hakkında gün geçtikçe daha fazla insan, 'kontrol edebileceği' cihazların üretilmesi için çalışıyor.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-30 09:09:36

Yapay zeka günlük hayatımıza ve evlerimize nasıl giriyor?

Yavaş ama emin adımlarla - çoğu insanın yukarıdaki soruya vereceği cevap budur. Yapay zeka hakkında gün geçtikçe daha fazla insan, "kontrol edebileceği" cihazların üretilmesi için çalışıyor. Dünyanın farklı yerlerinde her yıl zamanımızın neredeyse tüm teknolojik liderlerinin temsilcilerinin katıldığı düzinelerce forum, konferans ve etkinlik düzenlenmektedir. Bildiğimiz dünya algımızı değiştirme potansiyeline sahip çeşitli yenilikçi buluşlar buralarda sunuluyor. 

Teknolojik ilerlemeyi neyin yönlendirdiğini söylemek zor. Hedef her insanın yaşam kalitesini iyileştirmek mi, yoksa şiddetli rekabet ve alanda baskın bir varlığa sahip olma arzusu mu önde? Büyük şirketler ürünlerini insanlara faydalı kılmak için mi icat ediyorlar yoksa kendi ürünlerini istedikleri şekilde yaygınlaştırarak daha fazla güç arayışı içindeler mi? Bilmiyoruz. Ancak günümüzde son 50 yılın teknolojik icatlarını kullanmayan neredeyse hiç kimse olmadığı da bir gerçektir.

Bilgisayarlar ve telefonlar, bugün onlar olmadan hayatta kalmanın zor olacağı kesin olan aletlerdir. Yeni modeller gittikçe daha fazla miktarda bilgiyi işliyor, bizi dünyanın diğer tarafına gönderiyor ve bizden on binlerce kilometre uzaktaki insanlarla yüksek kaliteli iletişim kurmamızı sağlıyor. Şimdi, düzgün çalışması için tüm önemli verileri hesaba katarak vücudumuzun sağlığına özen gösteren akıllı saatlerimiz var. Peki bu cihazlar bize başka ne verebilir? Bakalım!

"Yeni"yi eve davet edin!

Evinizi uzaktan yönetmek artık her zamankinden daha kolay. Çoğunuz için mantıksal soru "Nasıl?" Büyükannenizin eski sobasını 100 km uzaktayken açmanın nasıl mümkün olduğunu merak ediyor musunuz? Ya da ütüyü unutmama endişesini ortadan kaldırır mı? Size söyleyeyim. Sır, akıllı kişilerde gizlidir. Telefonunuzun yardımıyla, önceden seçilmiş bir programla veya ayarlı bir zamanlayıcıyla kontrolleri tamamen uzaktan yapabilirsiniz. Buna ek olarak, insanlar genellikle evlerinde eksik olan bir varlığı "simüle etmek" için akıllı kişilerden yararlanır. Akıllı bağlantılar, zamanımızın teknolojilerine göre, en azından olabildiğince, evinizde olan her şey üzerinde tam kontrol kurma fırsatı verir.

Ve güvenlik konusunda, akıllı bir evin daha güvenli olduğu gerçeği hafife alınmamalıdır. Artık evinizi gerçek bir kaleye dönüştürme fırsatınız var. Dikkat çekmeyecek şekilde yerleştirilen güvenlik kameraları, size evinizde neler olduğunu gerçek zamanlı olarak gösterebilir. Modern cihazların ses ve görüntü kalitesi o kadar yüksektir ki, bir sinek geçtiğinde bile görebilirsiniz. Bu size ekstra huzur ve tatilinizin tadını sonuna kadar çıkarma fırsatı verecektir.

Yeni bir telefon almak üzereyseniz ve aynı zamanda evinizin "daha akıllı hale gelme" vaktinin geldiğine karar verdiyseniz, kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken parametrelerden biri cihazın sahip olduğu yardımcıdır. Sesli asistan size sadece "Önümüzdeki iki gün hava nasıl olacak?" Gibi sorular sorma fırsatı vermeyecek. Evinizdeki bir cihazı ona bağlayarak, kanepeden kalkmadan ve hatta akıllı telefonunuzda birden fazla komut kullanmadan onu sesle kontrol edebileceksiniz. En çok bilineni Apple'ın Siri'sidir, ancak Amazon ve Google da kullanıcılarına sırasıyla benzer bir hizmet sunmaktadır.

Bazılarına göre, bir gün insanlar için ayrılmış neredeyse hiç alan kalmayacağı düşüncesine karşın, bugün durum böyle değil. Ancak akıllı bir ev bir lüks değil, bir kolaylıktır. Yenilikçi teknolojilerin yaygın kullanımı, bunlara erişimi son derece kolaylaştırır. Evinizi daha keyifli ve güvenli bir yer haline getirmek için artık çok fazla para ödemenize gerek yok.

Teknoloji, çoğu zaman "Zamanım yok!" Diyen modern hızlı tempolu insanın ihtiyaçlarını kesinlikle karşılıyor.

Kaynak:nauka.bg

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara