Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Yanan Kuran Kursu'nda önemli ayrıntılar

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden yanan Kuran Kursu ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-03 07:29:48

Yanan Kuran Kursu'nda önemli ayrıntılar

Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki Karaağaç Mahallesi'nde önceki gün müftülüğe bağlı yatılı Kuran kursu binasında 6 çocuğun ölümüyle, 6 çocuğun da yaralanmasıyla yaşanan faciayla ilgili yeni ayrıntılara yer verildi. 

Hürriyet Gazetes'nin haberine göre; Muhammed Bingöl (17), Sebahattin Altun(14), Serhat Sancar(16), Suat Çankaya(14), Şahin Kahraman(14) ve Muhammed Bayka'nın öldüğü faciada, 6 çocuk da yaralanmıştı. 

Kulp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, faciada hayatını kaybeden çocuklardan 4'ünün eğitim almadığını, 2 çocuğun ise sadece facianın yaşandığı gece kursta kaldığını belirterek “4 çocuk ilkokulu bitirdikten sonra eğitimin dışına çıkmış. Köyde ortaokul ve lise de yok” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise 2 çocuğun Kulp Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne, 1'inin Kulp Zeyrek Ortaokulu'na, 1'inin açık liseye gittiği belirtti.

12 YILLIK EĞİTİME NE OLDU?

Çocukların kendi kaderlerine terk edildiğini ifade eden Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, şunları söyledi: “Söz konusu acı olay, temel eğitim çağındaki çocukların okulda değil Kuran kursunda olduğunu hepimize gösterdi. Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıl. Çocuğun okula mı, yoksa Kuran kursuna mı gittiğini bilmeyen il ve ilçe müdürleri istifa etmeli.” 

KABLOLAR HALIYI TUTUŞTURMUŞ

Yapılan incelemede yangına, çocukların kaloriferlerin yetersiz kalması nedeniyle zaman zaman geceleri yaktıkları elektrikli ısıtıcının kablosunun neden olduğu belirlendi. Isıtıcının halı altından geçirilen yıpranmış kablosunun aşırı ısınarak kısa devre yaptığı ve halıyı tutuşturduğu saptandı.  

KAPIYI AÇAMADILAR

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, kursta çocukların kaldığı odanın kapısının (PVC kapılar) kilitli olmadığını, ancak açılmamasının nedeninin itfaiye raporuyla ortaya çıkacağını söylediler. Yangında, odadaki kapının açılmaması nedeniyle dışarı çıkamayan öğrencilerin, yanmış bedenleri balkon kapısı önünde bulunmuştu. 

ÜSTÜ KURAN KURSU ALTI TAZİYE EVİ

Kulp Müftülüğü'ne ait olmasına rağmen kursta kadrolu görevlinin bulunmadığı ve fahri imamların ders verdiği ortaya çıktı. 20 öğrencinin yatılı kaldığı kurs binasının alt katının taziye evi olarak kullanıldığı öğrenildi. Yangınla ilgili iki müfettiş görevlendiren Diyanet İşleri Başkanlığı ise “Çocukların başında iki hocamız duruyordu. Hatta bir hocamız yaralandı” dedi.

Haber Ara