Dolar

32,4733

Euro

34,7559

Altın

2.477,71

Bist

9.530,47

Yakıt Tasarrufunu Oyuna Çeviriyorlar : Hypermiling

Yakıtın el yakmadığı kimi zaman sudan ucuz olduğu ülkelerde dahi oldukça takipçisi olan,forumlarında ateşli tartışmalar dönen konseptlerden biri de “Hypermiling” olarak karşımıza çıkıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-28 08:14:27

Yakıt Tasarrufunu Oyuna Çeviriyorlar : Hypermiling

Temel anlamda belirli miktar, genelde aracın deposunun alabildiğince yakıt ile gidilebilecek maksimum mesafeyi gidebilmeyi amaçlayan hipermilciler bu hedeflerine ulaşabilmek için ekstremlere gitmekten korkmuyorlar. Aracın deposunun yüzde kaç doldurulması gerektiğinden, yakıtın günün hangi saatinde ne miktarda alınması gerektiğine kadar uzanan tartışmalar burada da bitmiyor. Her ne kadar çoğu konu hale netleşmediyse de, yakıtından maksimum faydayı almak isteyen ve bu kadar da hırslı olmayan normal kullanıcılar bu toplulukların vizyonlarından çok şey öğrenebilirler.

Yeni Başlayanlar için temel olarak önerilen 6 adet adım var :

Yavaşla

Trafikteki araçların %95'inden yavaş gitmiyorsan yakıt tasarrufu yapıyor olamazsın. Tam olarak motorun çok çalışması değil, aracın maruz kalacağı rüzgar direnci ile daha çok yakıt harcayacağı öngörülerek konulmuş ilk kural olarak karşımıza çıkıyor. Aynaların sık kullanılması ve mümkünse en sağ şeritte yol alınmasını salık veriyorlar.

Freni Az Kullan

Fren kullanımı daha önce o hıza ulaşmak için yakılmış yakıtın israf edilmesi anlamına geldiğinden fren kullanmaya gerek kalmayacak şekilde pozisyon alınması öneriliyor. Özellikle araçları yakından takip etmek, ani hareketlerde bulunmak yakıt tüketimine doğrudan etki yapıyor.

Yükü Azalt

Araçtaki yükün azaltılması hatta kilo vermek dahi sert bir şekilde önerilenler arasından. Araçta taşınan her ekstra yük ivmelenmede ekstra yakıt anlamına geliyor. Özellikle bagajınızda sürekli duran ağır cisimleri evde bırakmayı gözden geçirmelisiniz.

Klimayı Kapat

Yüksek hızlarda, sadece fan çalıştırmak düşük hızlarda ise ön ve arka camları hafif aralamak klimaya alternatif olarak %25 e varan yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.

Bakımı Aksatma

Yakıt tasarrufunun birinci kuralı ise aracı düzenli olarak yetkili servise ve sık sık ise en yakındaki özel servislerde ya da ekspertiz firmalarındaki check-up hizmetlerinde bakıma sokmak. Aracın yürür aksamındaki eksiklikler, turbo fanında bulunan problemler, ilk bakışta fark edilemeyen yıpranmış parçalar vb. Birçok sorun yakıt tüketimini neredeyse %50'ye kadar etkileyebiliyorlar.
İkinci el satışında ekspertiz sırasında farkedilen problemlerin çoğu, giderildiği takdirde yeni sahiplerine eskilerinden çok daha iyi yakıt tüketimi sunabiliyorlar.

Alternatif Rotaları Değerlendir

Aracın dur kalk yapmayacağı, geniş şeritlere ve yavaş gitmeye olanak sağlayacak rotaları daha uzun olsalar bile tercih etmek çok önemli.

Kırmızı Işık Bir Fırsat

Kırmızı ışıkları ilk farkettiğinizde ışık kırmızıysa diğer sürücüler aksine üzülmenize gerek yok. Işığa varış ve ışığın yeşile dönüşünü hesaplayarak aracınızı yavaşlatın ve arkanızda bulunan araçların sizi geçmelerine izin verin. Kimi zaman sizden önce ışıkta biriken araçlar, akıllı ışıklara denk geldiklerinde ışığı tetikleyerek fren yapmadan geçmenizi sağlayabileceklerdir.

Haber Ara