Dolar

32,3385

Euro

35,1000

Altın

2.239,09

Bist

8.812,65

Yahya Sinvar kimdir?

İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar... Yahya Sinvar kimdir? İşte Yahya Sinvar'ın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-30 00:15:15

Yahya Sinvar kimdir?

Yahya Sinvar, 1962'de Han Yunus'ta doğdu.

Memleketinde lise eğitimini tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi'nde eğitimine devam etti.

5 yıl Üniversite'nin öğrenci konseyinde aktif görev aldı. Sinvar, sırasıyla; Teknik ve Spor Komiteleri Sekreteri, Öğrenci Konseyi Başkanı ve Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

Hamas örgütünün kurucularından Ahmet Yasin'e yakınlığıyla bilinen Yahya Sinvar, 80'li yılların sonunda hareketin ilk silahlı kanadının kurulmasında yer aldı ve Şeyh Yasin'in birçok emrini yerine getirdi.

Hareketin “Mecd” olarak bilinen ilk güvenlik organının kuruluşunda yer aldı ve güvenlik biriminin de en tepedeki ilk sorumlusu oldu. Harekete has güvenlik dosyaları oluşturan Sinvar, ilk intifadayla beraber o zaman Filistinli Mücahitler olarak bilinen hareketin ana koordinasyonunu sağladı.

Sert kişiliği ve her olaya güvenlik açısından yaklaşımıyla tanınan Sinvar, hareketin önde gelen birçok ismiyle de zaman zaman sorunlar yaşadı.

İlk kez 1982'de hapse giren Sinvar, ikinci kez 1988'de tutuklanarak aralıksız 22 sene İsrail zindanlarında mahpus kaldı.

Sinvar, 2011 yılında İsrailli asker Gilad Şalit'e karşı serbest bırakılan 1027 Filistinli esirden biriydi.

Hareketin en önemli isimleri arasında yer alan Yahya Sinvar, gerek siyasi gerekse askeri kişiliğiyle ve özellikle de Kassam Tugayları ile Hamas arasındaki koordinasyonu sağlayan isim olarak ön plana çıktı.

2017'de Gazze'deki Hamas yönetimi liderliğine örgütün askeri kanat komutanlarından Yahya Sinvar seçildi.

Gazze'deki Hamas hükûmetin başbakanlığını da yapacak olan Sinvar, İsmail Haniye'den bu görevi devraldı.

Haber Ara