Dolar

32,5568

Euro

34,9813

Altın

2.417,67

Bist

9.722,09

Yahudi Haham’dan Sisi’ye: İsrail’i sevdiğin sürece sana bir kötülük dokunmaz

Her seferinde tartışmalara sebep olan Yahudi Haham Nir Ben Artzi, Mısır’da yaşananlara dair yeni bir yorumla yeniden ortaya çıktı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’nin hayatının tehlikede olduğunu iddia eden Haham, Sisi’ye, “İsrail’i seven bir Cumhurbaşkanı olduğun sürece sana bir kötülük dokunmaz” nasihatinde bulundu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-10 17:15:20

Yahudi Haham’dan Sisi’ye: İsrail’i sevdiğin sürece sana bir kötülük dokunmaz

TIMETURK | ÇEVİRİ

Her seferinde tartışmalara sebep olan Yahudi Haham Nir Ben Artzi, Mısır'da yaşananlara dair yeni bir yorumla yeniden ortaya çıktı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi'nin hayatının tehlikede olduğunu iddia eden Haham, Sisi'ye, "İsrail'i seven bir Cumhurbaşkanı olduğun sürece sana bir kötülük dokunmaz" nasihatinde bulundu.

“SİSİ HAMAS İLE İLİŞKİ KURMAMALI”

Artzi, İsrail'deki binlerce takipçisinin merakla beklediği haftalık yas toplantısında, dünya ve bölgede bulunan çeşitli ülkeler hakkında yorumlar yapıyor.

İsrailli dindar Yahudilerin sesi olan KikarHashbat internet sitesinin aktardığı haberde, Haham'a ait, "Sisi, hayatından endişeli. Bu yüzden ona ulaşmamaları için saklanıyor. Mısırlı Müslümanlar, yaşadıkları açlık yüzünden yeni radikaller kazanıyor" cümlelerine yer verildi.

Sitede yer alan habere göre, Haham, "Eskiden açlık dünyada hüküm sürerken Mısır'da refah vardı. Şimdi ise tam aksi bir durum var. Sisi, kendisini iyi korumalı ve Hamas ile ilişki kurmamalı. İsrail'in kutsal topraklarını ve Yahudilerin bu topraklarda bulunması fikrini sevdikçe ona bir kötülük dokunmaz" değerlendirmesinde bulundu.

“KATAR BÜYÜK DARBE ALACAK”

Habere göre, İsrailli Haham, bu haftaki konuşmasında Irak'a da değinmiş ve Irak'ın hiçbir zaman barışı tadamayacağını iddia etti. "Irak'ta Suriye'ye de sirayet eden toplu katliamlar devam ettikçe hiçbir zaman barış gelmeyecek" dedi.

Katar'ın terörist diye nitelediği kişilere destek vermeye devam etmesi halinde büyük bir darbe alacağını söyleyen Artzi, ABD ile çeşitli anlaşmaları olan Suudi Arabistan'da ise barış ortamı yaşandığına dikkat çekti.
Tunus'un Cerbe Adası Yahudilerinden biri olan Artzi, İsrail'de çoğunluğu yerleşimcilerden oluşan büyük bir Yahudi kitlesinin ruhani liderliğini yapıyor. Haham, bu yüzden büyük bir güce sahip olduğunu düşünüyor.

TRAKTÖR SÜRÜCÜSÜYDÜ HAHAM OLDU

İsrail Gazetesi Haaretz'in verdiği bilgiye göre, Haham olmadan önce traktör sürücüsü olan Artzi, bir gece rüyasında sadıklardan birini görmüş ve o günden sonra tevbe ederek Hristiyan tonlar taşıyan bir Yahudi Cemaati oluşturmuş. İşgal altındaki Filistin'in güneyinde 20 dini kuruluştan oluşan bir şirketler topluluğu kuran Artzi, haftalık düzenlediği vaazlarında Mesihten ve kurtuluşun yakın olduğundan çokça bahsediyor.
Birçok vaazında, İsrail dışında yaşayan Yahudilere gelecekte karşı karşıya kalacakları helaktan kurtulmak için İsrail'e dönme çağrısı yapan Haham, Allah'ın tüm dünya ülkelerine depremler, tsunamiler ve fırtınalar göndereceğini, sadece İsrail'in güven içinde yaşayacağını iddia ediyor.

Haham Artzi, kısa süre içinde, aralarında büyük iş adamları ve siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda mürit toplamayı başarmış. Müridi olan iş adamları ve siyasetçiler, kendilerine bereket ve doğru seçim yapma kabiliyeti bahşetmesi karşılığında Haham'a milyonlarca dolar hibe ediyor.

MÜRİTLERİ ARASINDA ÖNEMLİ AİLELER VAR

Artzi'nin müritleri arasında, İsrail ekonomisi üzerinde etkili olan bazı aileler de bulunuyor. Bu ailelerden biri olan Şetras Ailesi, büyük gıda şirketlerine sahip. Macor Rishou Gazetesi'nin yayınladığı rapora göre, Şetras Ailesi, Artzi'nin cemaatine bugüne kadar 7 milyon İsrail Şikel'i (1 Milyon 941 bin ABD Doları) tutarında bağışta bulunmuş.

Haham'a bağlı müritlerin söylediğine göre, Artzi, 2001 yılında ABD'de yaşanan 11 Eylül saldırısını önceden tahmin etmiş ve on binlerce kişi bu tahmininden sonra kendisine bağlanmış.

Kaynak: Masralarabia
Tercüme: İsmail Çoktan

 

Haber Ara