Dolar

32,3660

Euro

34,9990

Altın

2.324,23

Bist

9.079,97

Yabani hayvanlara uydu vericili takip

Yabani hayvanlara uydu vericili takip

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-07 11:17:39

Yabani hayvanlara uydu vericili takip
İLYAS GÜN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Daire Başkanı Cihangir Altun, "Nesli tükenmek üzere olan yabani hayvanlara öncelikle verici takıyoruz. Hayvanların 12 ay boyunca nerede yaşadığını tespit ederek koruma çalışması yapıyoruz" dedi.

Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaban hayatını takip etmek için yabani hayvanlara verici taktıklarını söyledi.

Türkiye'de 30 üniversite ile yabani hayvanların takip edilmesi, incelenmesi ve araştırılması noktasında protokol imzalandığını aktaran Altun, "Nesli tükenmek üzere olan yabani hayvanlara öncelikle verici takıyoruz. Hayvanların 12 ay boyunca nerede yaşadığını tespit ederek koruma çalışması yapıyoruz. Ayı, geyik, karaca gibi bir çok yabani türün araştırılması için çalışıyoruz. Hayvanların mevsimsel yaşam alanlarını tespit etmek için büyük memeli hayvanlara da uydu verici cihazlar takmak suretiyle izliyoruz. Erzurum'da 8 yaban koyununa, Adıyaman'da sırtlana uydu vericisi taktık" diye konuştu.

- "Sırtlanın 280 kilometre uzağa gittiğini tespit ettik"

Adıyaman'da uydu vericisi taktıkları sırtlanı takip ettiklerinde 280 kilometre uzağa, Kahramanmaraş'a gittiğini tespit ettiklerini ifade eden Altun, şunları söyledi:

"İzleme çalışmalarımız devam ediyor. Kastamonu'da geyiklere verici takacağız ama 6 aydır geyik yakalayamadık çünkü belli yakalama yöntemi var, hayvana zarar vermeden yakalanması gerekiyor. Yine ona zarar vermeyen bir cihaz takıp doğaya salmanız gerekiyor. Üretme istasyonlarında ürettiğimiz ceylan, geyik ve yaban koyunumuz var. Bunları yetiştirip cihaz taktıktan sonra doğaya bırakıyoruz. Bakanlık olarak yaban hayvanlarının üreme ve yaşam alanlarını belirlemek için 4 yıldır çalışıyoruz. Bu yıl 25 tane uydu vericisi aldık ve hayvanlara takılacak."

- "Vaşak ve sırtlan kıt değil, Anadolu parsı aranıyor"

Sadece uydu vericisiyle değil fotokapanlarla da hayvanları takip ettiklerine vurgu yapan Altun, şunları kaydetti:

"Vaşak, Türkiye'de tahmin edildiği kadar kıt bir tür değil. En son Mersin'de fotokapanla fotoğrafları çekildi. Daha önce kayıt bulunmayan yerlerde yeni türler tespit ediyoruz. Mesela Eskişehir ve Kırıkkale'de sırtlan tespit ettik. 'Sadece Hatay'da sırtlan var' diye düşünülüyordu, sonra bütün Güneydoğu'da ve şimdi de İç Anadolu'da görülmeye başlandı. Anadolu parsı biraz daha özel bir tür. 1978 yıllında Beypazarı'nda görülmüştü. 2013 yılında Diyarbakır'da bir hadise yaşandı. Orada ortaya çıktı. Çok özel bir hayvan. Anadolu parsını tespit etmek zor ama bu konuda çalışıyoruz. Fotoğraflamak için uğraşıyoruz. Var olduğunu düşünüyorum."

- Göçmen kuşlara da verici takılıyor

Göçmen kuşların takip edilmesi, izlenmesi ve konaklama yerlerinin belirlenmesi gibi çalışmalar yapıldığını da anlatan Altun, şunları kaydetti:

"6 Anadolu dağ turnasınının nerede kışladığını bilmiyorduk. Sivas'ta üreyen Anadolu dağ turnasının ülkemizi terk etmeden Akyatan'da kışladığını tespit ettik. Şu an 6 turnaya Sivas ve Erzincan'da yeni verici taktık. Hergün nerede bulunduklarını ve nasıl davrandıklarını tespit ediyoruz. Bu sayede turnanın 12 ay boyunca ürediği, beslendiği alanları tespit ederek buralarda koruma tedbirleri alıyoruz."

Diğer yabani hayvanlara da verici taktıklarını aktaran Altun, vericilerin yurtdışından getirildğini belirterek, "Şimdi Türkiye'de bir firma bunun üretimine başladı. Yerli vericiler denenme aşamasında, bir turnaya yerleştirildi. Bu vericiler biraz daha geliştirilince bütün türlere takip için kullanabiliriz. Özellikle de hassas türler için kullanacağız ancak çok masraflı, bunun için yerli üretimi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara