Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

WSJ: Obama'dan Esed'e darbe planı

Obama yönetiminin 2011 yılında Esed'i askeri darbeyle devirmeye çalıştığı iddia edildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-26 07:17:53

WSJ: Obama'dan Esed'e darbe planı

ABD'de yayımlanan Wall Street Journal Gazetesi, ABD yönetiminin Suriye'de Esed'e 2001 yılında askeri darbe planladığını belirtti. Gazete, "Barack Obama yönetiminden yetkililerin hem Suriye'de halka uygulanan şiddeti kısıtlamak, hem de Amerikan ajanlarının Ordu içinde Esed'e darbe yapabilecek Nusayri subaylar bulmak için Esed rejimi mensuplarıyla gizlice iletişim halinde olduğunu" yazdı.

Amerikan ajanları Suriye rejimi içinde yeterince ‘çatlak' bulamayınca ABD'nin darbe planı suya düştü. ABD'de yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, 2011 yılında Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından ABD yönetiminin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i devirmek için darbe planladığını yazdı. Gazetenin hem emekli hem de hâlâ görevde bulunan 20'ye yakın kaynağa dayandırdığı habere göre, Amerikan ajanları Suriye rejimi içerisinde yeterince çatlak bulamayınca darbe planı başarısız oldu. 

Gazeteye konuşan kaynaklar, Barack Obama yönetiminden yetkililerin hem Suriye'de halka uygulanan şiddeti kısıtlamak, hem de Amerikan ajanlarının Ordu içinde Esed'e darbe yapabilecek Nusayri subaylar bulmak için Esed rejimi mensuplarıyla gizlice iletişim halinde olduğunu söyledi. Ajanlar, darbede yer alabilecek isimleri belirlese de ‘faydalanabilecekleri zayıf noktalar' bulmakta zorlandı. ABD'li bir kaynak, ABD'nin Suriye'yle bazı belirli konularda görüşme kanallarını açık tuttuğunu, ancak ‘Suriye meselesinin' Küba ve İran'la yaşanan sorunlarda olduğu gibi gizli ikili görüşmelerle çözülecek bir sorun olarak düşünülmediğini açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama, Ağustos 2011 tarihinde Esed'in görevini terk etmesi çağrısında bulunmuştu. 

İRAN'DAKİ DARBE İTİRAF EDİLMİŞTİ

Haberde Beşşar Esed'in Washington'a birçok kez ulaşmaya çalışarak ‘terörizme karşı destek' istediği ifade edildi. ABD'nin ise Esed rejimi ile belirli konulardaki temaslarının bazılarını İran veRusya'dan üzerinden gerçekleştirdiği iddia edildi. ABD'nin darbe politikası 2012'de değişmeye başladı. Obama yönetimi, bu tarihten itibaren Esed'e karşı Suriye'deki muhalifleri desteklemeye başladı. 

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) 2013 yılında yaptığı açıklamayla, 1953'te İran'da düzenlenen ve dönemin başbakanı Muhammed Musaddık'ın devrilmesiyle sonuçlanan darbedeki sorumluluğunu resmen kabul etmişti. 

Haber Ara