Dolar

32,5626

Euro

34,9387

Altın

2.426,84

Bist

9.722,09

WSJ: ABD, Türkiye ile istihbarat işbirliğini arttıracak

Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre, Washington, Ankara ile istihbarat paylaşımını arttırma kararı aldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-11 16:39:19

WSJ: ABD, Türkiye ile istihbarat işbirliğini arttıracak

Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, Washington'ın, Ankara'nın bölgedeki terör hedeflerine yönelik daha başarılı saldırılar gerçekleştirmesi için ortak istihbarat çabalarını güçlendirme kararı aldığı belirtildi.

ABD'nin, Türkiye tarafından PKK'nın Suriye kolu YPG'ye ağır silah verme kararı aldığını anımsatan gazete, güçlendirme kararıyla Türkiye'nin endişelerinin giderilmesinin amaçlandığı değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteye bilgi veren kaynaklar, henüz son hali verilmeyen planın, Ankara'daki ‘İstihbarat Birleştirme Merkezi'nin kapasitesinin ikiye çıkarılması ve buna ek olarak ABD'nin İnsansız Hava Araçları (İHA) başta olmak üzere farklı araçlarla daha fazla istihbarat bilgisi sağlamasını içerdiğini kaydetti.

ABD'nin dünyanın farklı noktalarında kurduğu ve istihbarat paylaşımı yapılan merkezlerinden biri de Ankara'da bulunuyor. 2007 yılında kurulan merkezde, hem Türkiye hem de ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya ait hedeflerin takibi ve belirlenmesi amacıyla çalışma yürütülüyor.

Bu arada gazeteye değerlendirmelerde bulunan ABD'li bir yetkiliye göreyse merkezin kapasitesinin genişletilmesi kararı, rastlantısal ve YPG'nin silahlandırılması kararıyla doğrudan bağlı değil. Yetkiliye göre, ABD'nin bu kararı almasının nedeni, ‘Türkiye'ye yönelik terör tehdidini ciddiye aldığını' göstermek. Bunu yaparken, Türkiye'nin hala ABD'nin güçlü bir müttefiki olduğunu da göstereceğini kaydeden yetkili, “Yapılması gereken bu” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan yetkililerse kararın zamanlamasının rastlantısal olsa da, istihbarat paylaşımının arttırılmasının ABD ile Türkiye arasındaki görüşmelerde ele alındığını aktardı.

Haber Ara