Dolar

32,5104

Euro

34,9524

Altın

2.439,45

Bist

9.716,77

Wikileaks yeni belgeler sızdırdı

WikiLeaks'in ilk sızıntılarının 6. yıldönümünde sitesi ABD'nin 1979 yılına ait 500 binden fazla yeni diplomatik yazışma sızdırıldı. Yayınlanan 531.525 yeni diplomatik belge, ABD Başkanı Jimmy Carter'ın iktidarda olduğu 1979 yılından olduğu için 'Carter Cables 3' (Carter Yazışmaları 3) olarak adlandırıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-01 18:01:32

Wikileaks yeni belgeler sızdırdı

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Sputnik'in aktardığı habere göre
bu belgeler ile WikiLeaks ABD'ye ait toplamda 3.3 milyon diplomatik yazışmayı ifşa etmiş oldu.

​'MEKKE'DEKİ AYAKLANMA SUUDİLERİ VAHABİLİĞE KAYDIRDI'

4 yıldır Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde kalan WikiLeaks'in kurucusu Assange, bu sızdırma sonrası yazılı açıklama yaptı.

Assange şunları söyledi:

"Eğer modern tarihimizin bir başlangıç yılı seçilse bu 1979 olurdu. Ortadoğu'da, İran Devrimi, Kabe Ayaklanması ve Mısır ile İsrail arasındaki Camp David Anlaşması sadece bugünkü bölgesel güç dinamiklerini değil petrol, radikal İslam ve dünya arasındaki ilişkiyi de önemli derecede değiştirdi. Mekke'deki ayaklanma Suudi Arabistan'ı kalıcı olarak Vahabiliğe kaydırarak radikal İslam'ın uluslararası yayılımına ve ABD ile Suudi Arabistan'ın Afganistan'ı istikrarsızlaştırmasına neden oldu" dedi.

"​Bu dönemde El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Afgan mücahitlere yardım etmek için Pakistan'dan ayrıldığına" dikkat çeken Assange "Afganistan'ın Sovyetler tarafından işgali Suudi Arabistan ve CIA'in 'Siklon Operasyonu' kapsamında milyarlarca doları mücahitlere aktarmasına yol açtı ve bu El Kaide'nin yükselişi ile Sovyetler'in yıkılışını teşvik etti" dedi.

"1979'da İslamcılığın yayıldığı Pakistan'da ABD büyükelçiliğinin yakıldığını ve Başbakan Zülfikar Ali Butto'nun öldürüldüğünü" hatırlatan Assange "İran'daki rehine krizi Carter'ın başkanlığının altını oydu ve seçimlerde Ronald Reagan'ı başa getirdi. Saddam Hüseyin 1979'da göreve başladı. El Kaide'nin 11 Eylül saldırısı ABD'nin, Afganistan ve Irak'ı işgal etmesine ve 10 yıllık bir savaşa neden olarak sonunda bu durum IŞİD'in coğrafi, finansal ve ideolojik temellerini attı" ifadelerini kullandı.

Hürriyet'in haberine göre, WikiLeaks'in açıkladığı ve Türkiye'deki ABD temsilciliklerinin raporlarının da yer aldığı belgelerden bazıları şöyle:

5 Eylül 1979 tarihli ‘Adana OR-M' koduyla ABD Dışişleri'ne yollanan kriptoda Kürt meselesi ele alınıyor ve Türkiye'nin 3 şart gerçekleşmediği halde kontrolü kaybetmeyeceği ifade ediliyor. Bu şartlar, İran ya da Irak'ta bağımsız bir Kürdistan'ın kurulması, Türk hükümetinin meşruiyetinin sorgulanmasına yol açacak parlamenter bir kaos ve Kürtler içinde disiplinli, radikal ve birleşmiş bir Kürt ayrılıkçı cephesinin kurulması. 26 Mart 1979 tarihli bir diğer belgede ise dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in Libya'da Muammer Kaddafi ile görüştüğü, Kaddafi'nin Ecevit'ten İsrail-Arap çatışmasında daha militan bir tutum almasını ve Türkiye'yi NATO'dan çıkarmasını istediği iddiaları not ediliyor. Notta, "Ziyaretin akşamı Kaddafi, Kürt özgürlüğünü açıkça desteklerken, Ecevit diğer yanağını çevirdi."

Haber Ara